Stovka amerických vojáků v Iráku a okolí onemocněla

6. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
USA vyšetřují, proč došlo k tolika případům onemocnění v tak krátké době u vojáků v Iráku a dalších zemích Blízkého a Středního východu. Podle informací CNN jde o zvláštní druh zápalu plic. ...


WASHINGTON - Spojené státy vyšetřují sérii onemocnění amerických vojáků v Iráku a dalších zemích Blízkého a Středního východu. Oznámila to stanice CNN s tím, že jde o zvláštní druh zápalu plic, kterým v průběhu dvou měsíců onemocnělo již asi sto vojáků. Informaci později potvrdilo i americké ministerstvo obrany.

Nejvíce nemocných bylo zaznamenáno v Iráku, ale postiženi byli také vojáci rozmístění v Kataru, Kuvajtu a Uzbekistánu. Dva nemocní již chorobě podlehli. Americká armáda však nemá zatím žádné informace, které by nasvědčovaly tomu, že tato onemocnění jsou důsledkem působení chemických nebo biologických zbraní.

Plukovník Robert DeFraites z úřadu hlavního lékaře generálního štábu potvrdil také informaci, podle níž americké ozbrojené síly již vyslaly do vojenské nemocnice USA v německém Landstuhlu i přímo do Iráku dva týmy lékařských expertů.

Odborníci mají především zjistit důvody neobvykle častého výskytu nemoci a prověřit, zda je mezi nimi nějaká souvislost. Experti na infekční onemocnění a epidemiologové se mají v Landstuhlu zaměřit na vyšetřování pacientů, kteří tam byli převezeni z Iráku, další odborníci mají přímo v Iráku zkoumat vzorky půdy, vody a vzduchu.

Mluvčí generálního štábu rovněž zdůraznil, že byla vyloučena možnost, že by šlo i onemocnění SARS. Pitvy zemřelých podle jeho slov potvrdily, že nemoc vyvolala běžná bakterie, která každoročně způsobuje smrt tisíců lidí po celém světě. V amerických ozbrojených silách je každoročně registrováno 400-500 případů onemocnění zápalem plic.

Nejistotu vyvolává pouze otázka, proč došlo k tolika případům onemocnění v tak krátké době u vojáků v různých lokalitách. V Iráku mohlo přispět k propuknutí choroby vedro a také prach.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?