Stovky izraelských lékařů odešly kvůli platům, nemocnice ohroženy

12. 10. 2011 7:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Stovky izraelských lékařů nepřišly v pondělí do práce poté, co dali výpověď kvůli sporům o platy. Oznámilo to ministerstvo zdravotnictví. Nemocnice podle agentury Reuters varovaly, že jsou na pokraji kolapsu.


Nemocnice zrušily neakutní vyšetření a operace, někteří pacienti byli odmítnuti, zatímco další čekali na ošetření dlouhé hodiny. „Nevydržíme takovou situaci déle než den dva,“ řekl v izraelské televizi lékař ze zdravotnického centra v Tel Avivu Motti Freid.

„Brzy nebudeme schopni ošetřit tisíce lidí, včetně těch v ohrožení života,“ prohlásil šéf pohotovostního oddělení téhož střediska Pinny Halperin.

Podle ministerstva zdravotnictví podalo před více než měsícem výpověď 700 lékařů v zaměstnaneckém poměru, tedy více než čtvrtina stálých doktorů. Z nich 340 se v pondělí nedostavilo do práce a ostatní je budou podle očekávání následovat tento týden.

Izraelská vláda požádala o vydání soudního příkazu, který by lékařům nařizoval vrátit se do práce. Úřad premiéra Benjamina Netanjahua vydal prohlášení, v němž nabízí některým lékařům zvýšení platu.

Doktoři, kteří tvrdí, že jsou přepracovaní a nedostatečně placení, agentuře Reuters řekli, že zatím od Netanjahua žádnou oficiální nabídku nedostali. Až se tak stane, prý ji prostudují.

Výpovědi lékařů jsou podle Reuters dalším projevem sociální nespokojenosti v Izraeli. V létě otřásaly židovským státem masové protesty, při nichž statisíce demonstrantů pod heslem „sociální spravedlnosti“ požadovaly snížení nákladů na bydlení a ekonomické reformy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?