Stovky lidí si nechaly vyšetřit funkci plic

16. 11. 2006 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Na pěti místech České republiky si ve středu zájemci nechávali měřit množství vdechovaného a vydechovaného vzduchu. Stany se spirometry v Praze, Kutné Hoře, Ostravě, Jihlavě a Karlových Varech zřídilo České občanské sdružení proti chronické obstrukční plicní nemoci...


(ČOPN) a lékaři vyšetřeným hned na místě sdělovali, zda jejich plíce jsou v pořádku či nikoli.

Podle Marcely Novotné ze sdružení ČOPN byl na všech místech o vyšetření na spirometru velký zájem. V hlavním městě ke Zlatému Andělu na Smíchově přišlo zhruba 500 lidí. Většinou to byli buď kuřáci, kteří měli obavy, že jim tisíce vykouřených cigaret poškodily zdraví. Několik příchozích se podle Novotné chtělo jen přesvědčit, zda jejich plicní lékař jim říká pravdu.

Lékařka z motolské nemocnice Pavlína Lisá ČTK řekla, že většinou přišli lidé, kteří trpí dlouhodobým kašlem a nejsou si jisti, zda je to důsledek kouření, nebo známka onemocnění. Výsledky měření funkce plic u mnoha kuřáků byly skutečně takové, že klienti odešli s doporučením k návštěvě odborné ambulance.

Ve dvou případech vyšetření napovědělo, že se může jednat o vážné onemocnění. Jedním z těchto dvou potencionálních pacientů byl mladý muž ve věku 26 let.

U Anděla před stanem po celý den stála fronta. Jedna z čekajících, mladá maminka s asi čtyřletou dcerkou, ČTK řekla, že by chtěla přestat kouřit, ale je slaboch. Jestliže se ukáže, že kouření se na jejích plicích už projevilo, „snad ji to nakopne k tomu, aby s cigaretami definitivně skončila“.

Na chronickou obstrukční plicní nemoc ročně zemře v České republice zhruba 1700 lidí a přibližně 800.000 Čechů tuto nemoc má. Nemoc se vyvíjí nenápadně, a proto bývá většinou pozdě diagnostikována, což ztěžuje její léčbu. Spouštějícím mechanismem onemocní bývá aktivní i pasivní kouření. Vedle kašle a vykašlávání hlenů bývá příznakem onemocnění dušnost. Zpočátku souvisí s námahou, ale později se projevuje i v klidu.

Chronická obstrukční plicní nemoc, která bývá označována zkratkou CHOPN, je významným rizikovým faktorem pro vznik ischemické choroby srdeční a depresí. Přibližně desetina pacientů s chronickou obstrukční plicní nemocí má zároveň astma.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?