Strany před volbami slibují kvalitní a dostupné zdravotnictví

22. 3. 2010 8:47
přidejte názor
Autor: Redakce
Kvalitní a dostupné zdravotnictví slibují před parlamentními volbami všechny strany. Pravice neskrývá, že lidé si budou muset připlatit, levice trvá na tom, že peněz je dost, stačí lépe jich využít. Ve hře jsou regulační poplatky, které chce levice zrušit a pravice zachovat, připojištění a platby za nadstandard.


Programy mluví o páteřní síti nemocnic a omezení zdravotních pojišťoven na jednu nebo alespoň sjednocení pravidel pro jejich fungování.

Sociální demokracie, která by podle průzkumů vyhrála volby, se snaží přetáhnout pravici voliče mezi zdravotníky slibem, že jim zvýší v krátké době platy o polovinu. Zvýšení platů slibují i komunisté. Méně majetné ujišťuje ČSSD, že současných 230 miliard ročně zajišťuje racionální fungování zdravotnictví, zvyšování spoluúčasti není nutné. Prosazuje zrušení poplatků u lékaře, v tom má podporu komunistů, a chce zachovat ochranný roční limit plateb a zabránit plýtvání s léky.

Občanští demokraté, kteří by podle nynějších preferencí byli druzí, poplatky u lékaře hájí. Jen díky nim prý loni dostali občané historicky nejvíc a nejlepší péče. ODS sází na konkurenci zdravotních pojišťoven a různých zdravotních plánů. Chce standardy péče, která bude hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Lidé by věděli, na co mají nárok. Mohli by si vybrat nadstandard, avšak vždy s možností a garancí plně hrazené alternativy. Na nadstandard by se dalo připojistit.

O definování standardu jako základní zdravotní péče, na niž má každý nárok zdarma v rámci veřejného pojištění, mluví i Věci veřejné a KDU-ČSL. Sociální demokraté ani Strana zelených se o standardech nezmiňují. TOP 09 tvrdí, že kvalitní péči nelze zajistit bez přiměřené spoluúčasti pacientů - za léčení běžných nemocí by lidé měli platit, zdravotní pojištění by se nevztahovalo na triviální choroby.

Jako úplnou novinku plánuje ODS dobrovolné ošetřovatelské připojištění a spoření na stáří. Fakultní nemocnice chce změnit na univerzitní nemocnice na evropsky standardním neziskovém principu. O neziskových nemocnicích mluví i ČSSD, v pojetí neziskovosti se od občanských demokratů ale liší.

Obě největší strany plánují posílení dohledu státu nad hospodařením zdravotních pojišťoven. Komunisté i Věci veřejné chtějí, aby peníze vybrané na veřejném zdravotním pojištění spravovala jediná pojišťovna. TOP 09 by ponechala více pojišťoven, ale chce jejich důslednou kontrolu.

Občanští i sociální demokraté chtějí zkrátit registraci léků, aby urychlili jejich vstup na trh. KSČM jako zatím třetí nejsilnější strana chce stejné doplatky na léky v lékárnách a životně nezbytné léky bez doplatku.

Jednotné ceny zmiňuje i KDU-ČSL, místo regulačního poplatků za položku na receptu chce vyjmout levné léky na banální onemocnění z úhrad pojišťoven. Věci veřejné chtějí pro lékaře povinnost informovat pacienta o vhodném léku bez doplatku.

Revizní lékař by mohl schválit bez doplatku lék, na který je doplatek, pokud bezdoplatkový pacientovi nevyhovuje. KDU-ČSL chce prosadit zvýšenou ochranu osobních dat pacientů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?