Strážníci v Třebíči budou vybaveni defibrilátorem

13. 10. 2011 9:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Městští strážníci v Třebíči budou ve svém hlídkovém autě vozit defibrilátor. Přístroj sloužící k obnovení srdeční činnosti si pořídila městská policie z vlastního rozpočtu. Do výbavy ho strážníci zařadí v nejbližších dnech, až se proškolí v zacházení s ním. Bude umístěn ve vozidle rychlého zásahu. Novinářům to řekl šéf třebíčských strážníků Ladislav Prvák.


„Stejným druhem defibrilátoru jsou vybaveni také hasiči a záchranáři,“ uvedl. Podle něj mají přístroj ve výbavě i strážníci v Jihlavě a Žďáru nad Sázavou. Jihlavští strážníci ho získali loni v červnu jako dar od soukromé firmy. „Zatím jsme ho použili jednou a přispěl k záchraně lidského života. Samozřejmě si přejeme, aby podobných situací bylo co nejméně,“ řekl ČTK ředitel jihlavské městské policie Jan Frenc.

Tříkilový přístroj velikosti dámské kabelky má snadné ovládání, díky hlasovým pokynům to zvládne i laik. Dokáže také udávat tempo a vyhodnotit tlak při srdeční masáži.

Elektrody defibrilátoru musí zachránce umístit na hruď postiženého člověka. Přístroj pak v některých případech dokáže elektrickým výbojem obnovit správnou činnost srdce. Výboj přeruší nekoordinované stahy, aby se srdce mohlo znovu pravidelně rozběhnout. Náhlá smrt ze srdečního selhání ohrožuje podle lékařů stále větší počet lidí, a to nejen seniorů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?