Středočeská ODS napadne u soudu fungování krajské nemocnice

3. 10. 2011 9:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeská ODS napadne u soudu fungování zrušené příspěvkové organizace Krajská nemocnice Středočeského kraje. Podle předsedkyně kontrolního výboru zastupitelstva Dagmar Nohýnkové (ODS) ho provázela pochybení. Žalobu nyní připravují právníci, řekla Nohýnková ČTK.


Za ideální by považovala, kdyby žaloba byla podána do tří týdnů. Zda je to reálné, ale netuší. „Chceme, aby bylo prošetřeno, jak ta organizace hospodařila. Že tam byla pochybení, je jasné,“ míní Nohýnková.

Občanští demokraté minulý týden neprosadili mimořádné jednání zastupitelstva o hospodaření organizace, zastřešující jednotlivé oblastní nemocnice. Požadovali po vedení kraje položkový rozpočet této příspěvkové organizace. Nohýnková tvrdí, že už z toho mála, co o krajské nemocnici ví, je jasné, že byl porušen zákon. „Probíhaly tam toky peněz, které nebyly v souladu se zřizovací listinou, která vlastně byla neplatná,“ dodala.

Krajská nemocnice dva roky fungovala a čekala na zápis do rejstříku. Soud to ale odmítl učinit, údajně z formálních důvodů. ODS poukazuje na to, že nevyléčila jediného pacienta, přitom podle ní odčerpávala od krajských nemocnic desítky milionů korun.

Hejtman David Rath (ČSSD) to odmítá a naopak tvrdí, že organizace byla užitečná a vydělala za dva roky provozu 100 milionů korun. Připomněl také, že oblastní nemocnice jsou od doby, kdy kraji vládla ODS, akciovými společnostmi, a zastupitelstvo tak podle něj nemá právo přezkoumávat jejich účetnictví. „Je potřeba, aby se na to podíval nějaký nezávislý orgán, kterému kraj bude nucen předložit veškeré dokumenty,“ míní Nohýnková. Proto podle ní klub ODS připravuje žalobu.

„Myslím si, že to je precedentní záležitost. Buď se ukáže, že se takto představitelé veřejných institucí mohou chovat, nebo se ukáže, že toto chování je nepřípustné a rozhodování musí být kolektivní. To je pro mě hlavní motivací,“ poznamenala šéfka výboru.

Kromě toho si ODS stěžuje řediteli krajského úřadu na průběh posledního jednání zastupitelstva, které neschválilo program. ODS tvrdí, že nebylo jasné, o čem se hlasuje, přijaté usnesení má být podle ní pozastaveno. V návrhu bylo navíc podle Nohýnkové uvedeno jako další bod hospodaření středočeských nemocnic, o tom se údajně nehlasovalo vůbec. Pokud ředitel krajského úřadu námitky občanských demokratů nevyslyší, odvolá se klub k ministerstvu vnitra.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?