Středočeská ulička

12. 9. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Dvaadvacet zdravotnických zařízení je v majetku Středočeského kraje. Jeho záměrem však je, aby jich od 19. září bylo o jedenáct méně. Schválí- li to zastupitelé, bude těchto jedenáct zařízení zrušeno a jejich majetek bude vložen do oblastních nemocnic nedávno transformovaných na akciové společnosti...


Součástí kolínské oblastní nemocnice se stanou nemocnice v Brandýse nad Labem a v Nymburku a léčebna dlouhodobě nemocných Na Vojkově, pod příbramskou nemocnici přejdou nemocnice v Hořovicích a Rakovníku, léčebny dlouhodobě nemocných v Prčici a Třebotově a Ústav onkologie a pneumologie Na Pleši.

Pod kladenskou nemocnici přejde nemocnice Beroun a Geriatrické a rehabilitační centrum Kladno, součástí mladoboleslavské nemocnice se stane nemocnice v Mělníku.

Oblastní nemocnice by měly převzatá zdravotnická zařízení do tří až šesti měsíců prodat nebo pronajmout. Tlak okolností. Rada Středočeského kraje transformaci nemocnic v majetku krajů obohatila o nový postup.¨

Hejtman Petr Bendl tvrdí, že šlo o nutný krok v situaci, kdy brzy začne platit blokační paragraf, obsažený v zákoně o veřejném zdraví a zakazující - do přijetí zákona o veřejných neziskových ústavních zdravotnických zařízeních - převod zdravotnických zařízení v majetku územních samosprávných celků na obchodní společnosti.

Zbytečná soutěž. Rozhodnutí Středočechů je ovšem zvláštní proto, že až do minulé středy, kdy ho rada kraje přijala, běžela soutěž na pronájem nebo prodej uvedených jedenácti zdravotnických zařízení.

Byla zrušena týden před vypršením termínu pro podání přihlášek, přičemž blokační paragraf schválila sněmovna už 19. srpna. Původní plán byl, že jedenáct nemocnic bude privatizováno nebo pronajato k 1. lednu 2006.

Více variant. Mezi zájemci byly managementy nemocnic, zdravotnické firmy, množství realitních kanceláří i developerské firmy. Rozhodnutím zbavit se nemocnic dal Středočeský kraj na vědomí, že je k zajištění zdravotní péče nepovažuje za zásadní a případnému jinému využití nabízených organizací se nebrání.

V podmínkách zrušené soutěže stálo, že nabyvatel musí pět let zachovat úroveň zdravotní péče v rozsahu, jaký byl ke dni převodu podniku. Pokud ovšem nedojde ke změně nebo zrušení smluv se zdravotními pojišťovnami.

Tato podmínka význam pětiletého závazku problematizuje, protože zdravotní pojišťovny, zejména Všeobecná, jsou ve zdrojovém deficitu, a pokud bude právně možné smlouvu s nemocnicí zrušit, patrně se bránit nebudou. Nevýnosný obor.

Tomáš Jedlička, ředitel Nemocnice Hořovice, který se do soutěže o nemocnici hodlal se svými spolupracovníky přihlásit, říká, že jeho zájem je udržet nemocnici v chodu. “ Dělám ředitele od začátku devadesátých let, tak mám k nemocnici vztah,“ konstatuje.

Zároveň však dodává, že financování zdravotní péče z veřejného zdravotního pojištění je nastaveno tak, že neumožňuje řádnou reprodukci nemovitého majetku. Ústavní, čtyřiadvacet hodin dostupná všeobecná péče není žádný byznys.

Volnější ruce. Řada nemocnic je ovšem atraktivní jako nemovitosti. Středočeský kraj sice dodatečně upravil podmínky zrušené soutěže a nabídl zájemcům možnost splátkové úhrady kupní ceny, ale celkově podmínky nenasvědčovaly, že by zdravotnické využití bylo považováno za klíčové.

Zrušení soutěže a začlenění k privatizaci určených zařízení do oblastních nemocnic na tomto pojetí nic nemění, pouze privatizaci zdržuje. Akciové společnosti mají ale současně volnější ruce v tom, kdyby chtěly nabízená zdravotnická zařízení ještě před prodejem učinit atraktivnějšími pro mimozdravotnické zájemce, a například zdravotnickou péči v nich poskytovanou převést jinam.

Oblastní nemocnice by v případě převzetí jedenácti zařízení inkasovaly i výnos z jejich prodeje nebo pronájmu. Otázkou ale je, do jaké míry tento pokus o rychlou kličku a přihrávku do uličky zmírňuje konflikt s blokačním paragrafem.

Ten totiž také obsahuje ustanovení, že zřizovatel nesmí svěřit provozování zdravotnického zařízení obchodní společnosti jinak vytvořené. To by se mohlo týkat právě případu, kdyby příspěvková organizace byla zrušena a provozování činnosti, kvůli které byla zřízena, bylo formou vkladu majetku svěřeno obchodní společnosti - oblastní nemocnici.

Pastva právníků. Mluvčí Středočeského kraje Martin Kupka tvrdí, že varianta, na které se shodli krajští radní, je výsledkem důkladného rozboru právníků. Ti by měli vědět, co doporučili.

Problematický je však předpoklad Petra Bendla, že by oblastní nemocnice měly své nové “ přírůstky“ předat do soukromých rukou za tři až šest měsíců. Když se nestane nic dramatického, začne do konce letošního roku platit zákon o veřejných neziskových ústavních zdravotnických zařízeních.

Jeho propagátory jsou sociální demokraté a komunisté a dají si zřejmě pozor, aby privatizaci nemocnic zbytečně neusnadnili. Jestliže se Středočeský kraj opravdu zalekl možných právních problémů kvůli blokačnímu paragrafu, za tři měsíce to jednodušší mít nebude.

JOSEF MICHL,

Euro

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?