Středočeská záchranka má nové operační středisko za 38 mil. korun

27. 11. 2015 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeská zdravotnická záchranná služba má v Kladně nové krajské operační středisko za 38 milionů korun. Záchranáři mají nyní lepší informační systém, nové přístroje i záznamové zařízení telefonních linek a také nový systém pro lokalizaci pevných i mobilních linek, který umožní lepší vyhledání volajících.


Na slavnostním otevření to řekl ředitel středočeské záchranky Martin Houdek.

„Polohu volajícího nový systém určí ve městě až s přesností na metry,“ uvedl Houdek. Lokalizaci zpřesní i mimo město.

Obnova technologií také umožní v případě výpadku elektrické energie nebo jiných problémů, aby linky převzalo středisko ze sousedního kraje. Náhradní operační středisko už má středočeská záchranná služba také v Benešově.

V modernizovaném kladenském středisku může najednou pracovat až 12 operátorů, obvykle jich slouží v jedné směně sedm až osm. „Například na Silvestra nebo o čarodějnicích zde bude v rámci posílené služby například deset operátorů,“ informoval ředitel. Většinu investice pokryla evropská dotace.

Na středočeské záchrance pracuje zhruba 400 záchranářů a stovka kmenových lékařů, služby pokrývají i externisté. Středočeští záchranáři ročně ošetří zhruba 105.000 lidí.

Ve středních Čechách je 44 stanovišť záchranářů, z toho pět soukromých. Středočeská záchranka je největší v zemi a má nejvíce stanovišť i výjezdových skupin, fungují také dohody s dalšími kraji.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?