Středočeská záchranná služba bude mít nového ředitele

25. 2. 2009 9:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeská záchranná služba bude mít nového ředitele. Kraj vypsal nové výběrové řízení na obsazení této pozice, současný šéf Robert Zelenák se do něj nepřihlásil. Důvodem pro vypsání soutěže byla drobná pochybení bývalého vedení, která ovšem budila pochybnosti o způsobu řízení této organizace, řekl dnes novinářům hejtman David Rath (ČSSD)...


Podle něj šlo o nesrovnalosti, které nicméně nebyly takového rázu, aby bylo nutné Zelenáka okamžitě odvolat. Jejich charakter Rath blíže neupřesnil.

Dosavadní šéf záchranářů se rozhodl, že o místo již usilovat nebude. „Řekli mi, že se mám přihlásit, ale nemůžu se podle svého přesvědčení hlásit na místo, které zastávám a nebyl jsem z něj odvolán. To je, jako by plavec volal při plaveckém závodu, aby ho hodili do vody,“ řekl Zelenák Mladé frontě Dnes. S tím, že ve funkci časem skončí, prý počítal.

Termín pro příjem žádostí již podle Ratha vypršel. Do 14 dnů by měla zasednout výběrová komise a pozvat si uchazeče. Kolik přihlášek dorazilo, dnes představitelé kraje neuvedli.

Rath učinil po svém nástupu do čela kraje řadu personálních opatření. Po jeho zvolení hejtmanem 24. listopadu se v krajských organizacích rozjely audity hospodaření, které měly odhalit případná pochybení vrcholného managementu. Na základě jejich výsledků pak musela řada lidí své funkce opustit. Audity se týkaly také záchranné služby.

Nedlouho po ustavujícím zasedání krajského zastupitelstva, ze kterého vzešla nová menšinová krajská vláda ČSSD, Rath obměnil představenstva pěti krajských nemocnic, jež následně odvolala dosavadní ředitele těchto zdravotnických zařízení. Odejít museli také šéf krajského zastoupení v Bruselu Petr Hnízdo a ředitel Středočeské turistické a informační služby Václav Pošmurný, odvolána byla po Novém roce i většina vedoucích odborů krajského úřadu. Svou pozici musel opustit i ředitel Českého muzea výtvarných umění Ivan Neumann.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?