Středočeská záchranná služba otevřela nové stanoviště ve Vranově

4. 8. 2010 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeská záchranná služba oficiálně uvedla do provozu nové výjezdové stanoviště ve Vranově na Benešovsku. Jde o čtvrté stanoviště na Benešovsku a celkem 36. stanoviště středočeské záchranné služby.


ČTK o tom informovala její mluvčí Tereza Janečková. Záchranáři nyní sídlí v budově dobrovolných hasičů, jejíž úprava si vyžádala 1,8 milionu korun z krajského rozpočtu.

Podle ředitele záchranné služby Martina Houdka se díky nové základně zkrátí dojezdové doby záchranné služby až o 60 procent, a to zejména na Říčansku, Benešovsku a okolí Sázavy. Zároveň se zrychlí i zásahy na dálnici D1, protože vranovská posádka bude zajišťovat dálnici D1 ve směru na Prahu mezi 15. a 41. kilometrem. Ve směru na Brno ji bude zajišťovat mezi 21. a 41. kilometrem.

Zřízení nového stanoviště podle Houdka zapadá do koncepce potkávacího systému - randez - vous, který se plošně v kraji buduje. Na pracovišti bude 24 hodin denně sloužit jedna posádka, která bude v případě potřeby spolupracovat s lékařem ve voze. Ten dojíždí z Benešova, Říčan a v budoucnu bude dojíždět i z Kutné Hory.

Podstatou systému je hustá síť stanovišť rychlé zdravotnické pomoci, tzv. velkých aut. V nich pracuje sestra nebo záchranář a řidič. Na jiných vybraných místech je pak stanoviště malého vozu s řidičem a lékařem. Lékař na místě pacienta vyšetří a ošetří, podle zdravotního stavu může následně pacienta ponechat na místě nebo ho předat posádce velkého vozu k převozu do nemocnice, uvedl Houdek.

Pokud jde o závažné ohrožení zdraví, pak pacienta doprovází lékař až do nemocnice. Tyto případy však tvoří méně než pětinu výjezdů. Po zavedení nového systému tak lékař může vyjet k dalšímu pacientovi v tísni.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?