Středočeské nemocnice bojují o peníze na léčbu srdce

10. 2. 2010 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeské nemocnice a Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) se přou o peníze. Hejtman David Rath (ČSSD) tvrdí, že VZP chce krajským nemocnicím bez vysvětlení a bezdůvodně snížit zálohy. Nemocnice se podle něho dostanou do vážných problémů. "Zkrácení záloh je velmi závažná věc, protože to přímo ohrožuje rozsah a dostupnost zdravotní péče, je to přímý útok na platy zdravotníků," prohlásil hejtman Rath.


VZP se proti jeho tvrzení ohradila. „Nemocnicím jsou stanoveny zálohy v podstatě ve stejné výši jako v roce 2009 s navýšením o kompenzaci platů zdravotních sester. Zálohy se stanovují pro všechny nemocnice stejně bez ohledu na zřizovatele,“ uvedl mluvčí VZP Jiří Rod.
Jak Právo zjistilo, některé nemocnice skutečně dostaly od VZP zprávu o snížení záloh.
„To mohu potvrdit. Pro naši nemocnici je to snížení záloh o dva milióny měsíčně. Už jsme dostali od VZP dopis, kde nám to oznamují. Jedná se o proplácení nákladů na implantaci kardiostimulátorů. Sice není vyloučeno, že to dodatečně proplatí, ale uvádějí nás do nejistoty a jednoznačně vytvářejí tlak na to, aby lukrativní zákrok dělala kardiocentra v Praze a méně finančně zajímavou následnou péči už pak nechají na nás. Tu nijak neomezují,“ řekl Právu ředitel kolínské nemocnice Petr Chudomel.

Běžný zákrok

Nemocnice v Kolíně bude podle něj přesto v implantacích pokračovat a pacienty nebude posílat jinam. „Bohužel to ale budeme dělat na vrub hospodaření nemocnice,“ dodal Chudomel.
Ze středočeských nemocnic se problém týká kromě kolínské také nemocnice v Příbrami a Kladně. Výkon implantace kardiostimulátoru patří podle jejich šéfů mezi běžné rutinní, s minimem komplikací. „Ročně v našich nemocnicích dáme kardiostimulátor zhruba 500 pacientů a kontrolujeme jich kolem 6 tisíc ročně,“ řekla ředitelka nemocnice v Kladně Kateřina Pancová.
Kromě peněz je podle ředitelů nemocnic problém i v tom, že kardiocentra v Praze by nebyla schopná takový nápor lidí, kteří by se na ně po odmítnutí v krajských nemocnicích obraceli, vůbec unést. „Než VZP vydá takové rozhodnutí, měla by říci, kdo se o všechny pacienty postará,“ poznamenal ředitel benešovské nemocnice Milič Řepa.

Podle záměru ministerstva zdravotnictví a pojišťoven by ale zákroky měla dělat odborná pracoviště. „Proto nebyla například kolínská nemocnice zařazena ministerstvem na seznam pracovišť,“ uvedl Rod.
Milič Řepa ale argumentoval, že krajské nemocnice dokážou tento zákrok provést stejně dobře, navíc s nižšími náklady, než to dokážou odborné a úzce specializované ordinace. Podle Roda je možné nemocnice na seznam dodatečně doplnit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?