Středočeské nemocnice hospodařily ztrátově, tvrdí Rath

21. 7. 2009 10:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice Středočeského kraje skončily loni podle hejtmana Davida Ratha se ztrátou 120 milionů korun. Jejich hospodaření za minulého vedení tedy bylo značně ztrátové, dnes jsou podle hejtmana výsledky vyrovnané. Bývalé vedení označuje čísla za zkreslená....


Nejhůře na tom jsou nemocnice v Benešově se ztrátou 59 miliónů a v Mladé Boleslavi s 45 milióny. „Bývalé vedení kraje nás mystifikovalo, když tvrdilo, že si nemocnice vedou dobře. Tohle je důkaz, že to tak není, a byly ztrátové i v předchozích letech,“ tvrdí hejtman Rath. Podle hejtmana se špatný finanční stav nemocnic nedotkne, protože v případě nutnosti jim pomůže kraj. Meziroční srovnání ale kraj k dispozici nemá, taková data prý ani neexistují.

„Například benešovská nemocnice má zpracované údaje od poloviny roku 2006 do konce roku 2007, takže je to za 18 měsíců. Mladoboleslavská zase rozprodala majetky, takže to srovnání také není možné,“ uvedla pro ČTK mluvčí úřadu Berill Mascheková.

Bývalé vedení nesouhlasí

Bývalé vedení kraje s Rathovými čísly nesouhlasí. Podle něj jsou vytržená z kontextu a značně zkreslená. „Ještě nám je na zdravotním výboru nepředložili, ale považuji je za předvolební politickou rétoriku pana hejtmana. Záleží na interpretaci čísel a na tom, co všechno do nich započítali. Jednak v roce 2007 bylo hospodaření v kladných číslech.

V roce 2008 měla např. mladoboleslavská nemocnice hospodářský výsledek +35 miliónů,“ uvedl pro Právo bývalý náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Josef Kantůrek (ODS). Podobně se vyjadřuje i bývalý středočeský hejtman Petr Bendl (ODS). „Je to ztráta čistě účetní, promítají se do ní pořád dopady dluhů, které na kraj při přebírání nemocnic převedl stát,“ obhajoval Bendl pro ČTK hospodaření nemocnic.

Rath: bez dotace by ztráty byly větší

Podle Ratha by ovšem ztráty nemocnic byly ještě mnohem vyšší, pokud by se odečetla dotace kraje. „Navíc nemocnice dostaly dotaci kolem 100 miliónů, o to je jejich situace vylepšená, jinak by ztráta byla 220 miliónů,“ říkal Rath. Nynější vedení kraje posílá do nemocnic zhruba stejnou dotaci. „Snažíme se, aby nebyla na provoz, ale do investic a nákup nových přístrojů,“ doplnil náměstek hejtmana Zdeněk Seidl (ČSSD).

Příbramská nemocnice by mohla skončit v konkurzu

Podle kraje druhou nejvyšší ztrátu vykázala mladoboleslavská nemocnice, a to 45,2 milionu korun. Nemocnice v Kladně měla schodek 7,3 milionu, kolínská 6,5 milionu a příbramská 1,7 milionu korun. Rath ovšem varuje, že právě příbramské zařízení by mohlo skončit v konkurzu, ačkoliv vykázalo nejnižší ztrátu.

„Příbramská nemocnice na tom není vůbec dobře. Došlo k obrovskému prodeji majetku pod cenou v rámci privatizace,“ dodal Rath. Ztráta se podle něho blíží k hranici 50 procent základního jmění. „Pokud to této hranice dosáhne, což nelze vyloučit, tak bychom mohli mít problémy. Je to první krok ke konkurznímu řízení,“ zdůraznil hejtman. Současně ovšem pacienty ujistil, že se nemusí bát žádného dopadu na kvalitu péče.

msvo, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?