Středočeské nemocnice se odvolají proti pokutám od ZPMV

30. 4. 2009 9:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajské nemocnice v Kolíně a Příbrami se odvolají proti pokutám, které jim vyměřila Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra za nevybírání regulačních poplatků. ČTK to potvrdili zástupci nemocnic. Podobný krok zřejmě učiní i ostatní zdravotnická zařízení v kraji...


s nimiž ZPMV vedla nebo ještě vede správní řízení. Pojišťovna udělila středočeským nemocnicím pokuty v celkové výši 50.000 korun.

ZPMV již poslala výměry o pokutách do kladenské a mladoboleslavské nemocnice, měl by je už mít jejich právní zmocněnec. „Pokuta byla udělena v souvislosti s nevybíráním poplatků v lékárnách nemocnic, které jsou zřizovány krajskými úřady. Nemocnice v Kolíně dostala pokutu 10.000 korun, v Příbrami 10.000 Kč, v Kladně 15.000 a v Mladé Boleslavi 15.000 korun,“ upřesnila mluvčí ZPMV Hana Kadečková. V poslední z pětice krajských nemocnic v Benešově dosud správní řízení neskončilo, řekla Kadečková.

„Zatím jsme odvolání nepodali, běží stále lhůta, počítáme ale s tím, že se odvoláme,“ řekla ČTK Gabriela Uriková z kolínské nemocnice. Stejně se podle mluvčí Moniky Bouškové zachovají i v Příbrami.

Středočeský hejtman David Rath (ČSSD) označil pokuty za šikanu, která je podle něj protizákonná. Pokud by podobná praxe pokračovala, nemocnice by podle něj zřejmě s některými pojišťovnami ukončily smluvní vztahy. „Pojišťovny, které se takto chovají ke svým smluvním partnerům, musejí počítat s tím, že smluvní partneři nebudou mít vůbec zájem pro ně pracovat,“ prohlásil hejtman.

Správní řízení vede sedm z osmi poboček ZPMV v dalších 12 nemocnicích na území celé České republiky. Výjimkou je pobočka Plzeň, kde jsou poplatky v krajských lékárnách od občanů vybírány. ZPMV je s 1,2 miliony pojištěnců největší zaměstnaneckou pojišťovnou a druhou největší vůbec po Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP).

Kadečková uvedla, že pojišťovna v prvním kroku zvolila nejnižší možné pokuty. Vychází z toho, že finanční situace zdravotnictví je napjatá. „Není naším záměrem zdravotnická zařízení finančně pranýřovat. Jde spíše o jakousi výstrahu, že porušování zákona nemůže být tolerováno,“ řekla.

Zdravotní pojišťovny mohou ze zákona uložit za opakované a soustavné nevybírání regulačních poplatků pokutu až 50.000 korun, a to i opakovaně. Zdravotnická zařízení mají ze zákona povinnost vybírat regulační poplatky. Kraje, v nichž vyhrála loňské krajské volby sociální demokracie, platí v krajských zařízeních poplatky za pacienty.

VZP vede ve všech krajích celkem 26 správních řízení kvůli regulačním poplatkům. Za nevybírání regulačních poplatků ve svých lékárnách dostaly od VZP pokuty nemocnice v Pardubicích, Chrudimi a Ústí nad Orlicí. Stejný postih potkal i Slezskou nemocnici v Opavě.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?