Středočeské nemocnice stále nemají peníze na zvýšené platy lékařů

6. 1. 2012 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeské krajské nemocnice stále nevědí, jestli letos budou mít peníze na zvýšení platů zdravotníků. Kraj zatím poskytl dotaci zhruba 50 milionů korun na provoz nemocnic. Podle hejtmana Davida Ratha (ČSSD) však nejspíš bude muset hledat další peníze, aby se platy zdravotníků udržely alespoň na loňské úrovni.


Jasněji prý bude až v únoru nebo březnu, protože nemocnice zatím nevědí, kolik peněz jim budou platit pojišťovny. Vyjednávání o platech kvůli tomu provází dusná atmosféra.

„Bohužel taková je realita a je to dost nepříjemné,“ řekl ČTK Rath. Středočeské nemocnice nebudou mít podle svých propočtů příští rok na slíbený růst platů zdravotníků o 6,25 procenta. Předběžné výpočty ukázaly, že by krajským zařízením mohlo chybět 50 až 60 milionů korun. Nemocnice proto požádaly kraj o dotaci, jinak by prý hrozilo, že platy lékařů klesnou.

Podle ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové je sice známá úhradová vyhláška, která financování nemocnic upravuje. Zatím však není známé, kolik peněz nemocnice získají od pojišťoven. „Pokud vycházíme z posledního návrhu úhradové vyhlášky, tak my budeme moc rádi, když dosáhneme na stejné peníze jako v loňském roce,“ poznamenala Pancová.

Podle návrhu by měly nemocnice získat o tři procenta peněz víc než v loňském roce, podle něhož se prostředky stanovují. Podle Pancové ale z těchto peněz nebude možné platy zvýšit, protože nemocnice vydají víc za DPH a část financí spolkne inflace. „Budeme požadovat od pana hejtmana a Středočeského kraje, aby lékařům garantoval stejné platy jako v roce 2011,“ dodala Pancová.

Například v mladoboleslavské nemocnici provází jednání o platech dusná atmosféra. Šéf odborů LKN (Lékaři Klaudiánovy nemocnice) Radek Langer ČTK řekl, že personální náměstek nejdříve přišel s návrhem, aby navýšení mezd nebylo žádné. Proti tomu odboráři ostře protestovali. „Řekli jsme mu, že to nemůže myslet vážně, že to je zásadní nepřekročitelná věc a že jsme schopni mu ukázat, co znamenají nepokoje,“ poznamenal Langer.

V boleslavské nemocnici působí troje odbory, tento týden se chtějí dohodnout na společném postupu a připravit prohlášení pro vedení nemocnice. Podle Langra budou požadovat nárůst mezd o 6,25 procenta, o němž hovořil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). „Nebudeme chtít jít na krev na nějakých deset procent,“ dodal Langer.

Na růstu příjmů zdravotníků se loni na jaře dohodly lékařské odbory s ministrem zdravotnictví pod tlakem protestní akce Děkujeme, odcházíme, v níž výpověď z práce podala skoro pětina nemocničních doktorů. Odboráři tehdy s ministrem Hegerem podepsali memorandum, které se zmiňuje o desetiprocentním zvýšení platů. Heger nedávno uvedl, že to není kvůli ekonomické situaci možné. Nabídl přidávání o 6,25 procenta, od pololetí pak případně ještě o 3,75 procenta.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?