Středočeský kraj bez varování kontroluje nemocnice

21. 1. 2009 9:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Do nemocnic v Českém Brodě a Brandýse nad Labem v minulých dnech zavítali krajští kontroloři a jejich zjištění nejsou podle hejtmana Davida Ratha (ČSSD) vůbec lichotivá. Konkrétní ale být nechtěl s tím, že ještě nemá k dispozici písemnou zprávu. Rath to řekl v úterý...


Podle něj šlo o první z namátkových inspekcí, které po zvolení do čela kraje avizoval. Podnikla ji nová vedoucí odboru zdravotnictví. Příštích kontrol v soukromých a městských nemocnicích by se měl Rath již osobně účastnit. Cílem je prověřit, jestli zařízení mají požadovaný počet sester a lékařů příslušných odborností, zda v nich pacienti dostávají dobrou péči a jsou s ní spokojeni.

Ředitel nemocnic v Českém Brodě a Brandýse nad Labem Pavel Nesnídal potvrdil, že v nemocnicích kontrola skutečně byla. Žádnou negativní odezvu prý ale nezaznamenal.

V Brandýse a v Brodě pojišťovny na začátku loňského roku zjistily nedostatek sester. V Českém Brodě se kvůli tomu zavřelo několik desítek lůžek.

Přepadové kontroly se podle původního záměru měly odehrávat v naprosto nepředvídatelnou hodinu, třeba v noci. Rath včera nicméně uvedl, že zřizovatele je třeba přesto dopředu informovat. „Je potřeba určité součinnosti, byť ta kontrola může být nečekaná,“ dodal.

Kraj uděluje zdravotnickým zařízením registraci, díky níž mohou poskytovat péči. Pokud by nemocnice nenapravily do určitého termínu případná pochybení, která by Rathovy kontroly odhalily, mohly by o ni přijít.

Její odebrání je ale podle hejtmana až to nejkrajnější řešení. Zdravotnické zařízení by bez registrace totiž nemohlo fungovat a kraj by musel zajistit péči o pacienty jinak.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?