Středočeský kraj díky zrušení poplatků ušetří miliony korun

16. 12. 2013 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeský kraj díky plánovanému rušení zdravotnických poplatků ušetří miliony korun. Ve schváleném rozpočtu na příští rok má na jejich úhradu za pacienty připraveno 20 milionů korun. Vzhledem k rušení poplatků předpokládá, že výraznou část těchto prostředků ušetří. Kam volné peníze poputují, musí rozhodnout krajská rada.


Mohly by se přesunout do rezervy rozpočtu nebo zůstat ve zdravotnictví, případně mohou být přesměrovány do oblasti sociálních věcí či dopravy, řekl novinářům hejtman Josef Řihák (ČSSD). Hrazení poplatků za pacienty bylo předvolebním slibem ČSSD, opozice tuto praxi kritizuje.

Koalice počítá se zrušením všech poplatků s výjimkou 90 korun za pohotovost. Výpadek příjmů mají pokrýt platby od pojišťoven po navýšení platby za státní pojištěnce. „Budu rád, když to stát zruší. Od začátku říkám, že to je nesmysl,“ uvedl Řihák.

Střední Čechy jsou posledním krajem, který ještě úhradu regulačních poplatků úplně nezrušil. Ostatní regiony od této praxe upustily. Od roku 2010 ale ve středočeských nemocnicích platí někdejší „plzeňský model“, kdy pacient poplatek nejdříve zaplatí a poté případně žádá o jeho vrácení. Předtím pacienti nic v nemocnicích platit nemuseli a poplatek byl za ně kraj ústní dohodě automaticky zaplatil. Kraj to stálo výrazně více - v roce 2009 přes 80 milionů korun, nyní hejtmanství vynakládá za poplatky mnohem méně. Za letošní tři čtvrtletí kraj pacientům proplatil 19,9 milionu korun.

Kraj proplácí stokorunový poplatek za den pobytu strávený na lůžku ve všech zdravotnických zařízeních na jeho území a třicetikorunový poplatek za návštěvu u lékaře. Poplatky se proplácejí zpětně. Příslušné formuláře pacienti najdou na webu krajského úřadu nebo jednotlivých zdravotnických zařízení.

Unknown media type: poll
1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?