Středočeský kraj investuje čtyři miliony do nemocnice v K. Hoře

10. 8. 2010 8:32
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeský kraj investuje do opravy nemocnice v Kutné Hoře zhruba 4,2 milionu korun. Krajská dnes přidělila nemocnici dotaci 1,8 milionu korun na rekonstrukci hlavní budovy. Dalších 2,4 milionu korun by mělo směřovat na opravu prádelny nemocnice. Kraj chce budovu uzavřené a zadlužené nemocnice využít během rekonstrukce kolínské nemocnice.


Do Kutné Hory by se mělo dočasně přestěhovat například chirurgické oddělení nemocnice v Kolíně. Po jednání krajské rady to dnes novinářům řekl hejtman David Rath (ČSSD).

Přestavba v kutnohorské nemocnici by podle Ratha měla začít v příštích týdnech, hotová by měla být koncem příštího roku. Kraj dnes také vybral firmu, která bude nemocnici opravovat. Podle Ratha je jí stejná společnost, která rekonstruovala už lůžkovou část nemocnice.

Nemocnice Kutná Hora, s.r.o. se v únoru ocitla v insolvenčním řízení. Návrh na něj podala sama firma, a to kvůli svému předlužení. Středočeský kraj zadluženou nemocnici převzal od Kutné hory, která byla jejím stoprocentním vlastníkem. Dluhy nemocnice činily k 31. prosinci loňského roku 54,5 milionu korun, zatímco její majetek byl 46,7 milionu korun.

Většina ze zaměstnanců nemocnice přešla pod Oblastní nemocnici Kolín, kterou zřizuje Středočeský kraj a která nyní zajišťuje i provoz kutnohorského zdravotnického zařízení. Kutnohorskou nemocnici do začátku loňského března provozovala společnost Medistyl-Pharma, která měla také zájem o její koupi. Na začátku roku ale městu nabídl Středočeský kraj, že zdravotnické zařízení převezme. Medistyl-Pharma se kvůli tomu začala obávat o další podnikání v Kutné Hoře a nemocnici městu vrátila.

Vedení Středočeského kraje také rozhodlo o dotaci 280.000 korun na výstavbu krytých garážových stání pro sanitní vozidla krajské záchranné služby a přilehlou dekontaminační místnost. Stanoviště záchranné služby se přestěhuje z Rudné u Prahy do Hostivic. Nové místo je výhodněji položené vzhledem k ostatním stanovištím záchranné služby, zdůvodnil to náměstek středočeského hejtmana Zdeněk Seidl. Stanoviště v Rudné navíc prý kraj nevlastní, a musí v něm proto platit nájem. Rath se stal už v minulosti terčem kritiky za to, že Hostivice, kde bydlí, zvýhodňuje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?