Středočeský kraj odvolal všechny ředitele zadlužených nemocnic

9. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeský kraj ve středu plošně odvolal ředitele všech jedenácti zadlužených nemocnic, které přebral do své správy k 1. lednu. Stalo se tak na základě pondělního rozhodnutí krajské rady...


PRAHA -

„Důvodem odvolání je špatné hospodaření nemocnic,“ řekl zástupce středočeského hejtmana Josef Kantůrek (ODS).

Odvolaní ředitelé budou pověřeni vedením nemocnic do doby ukončení výběrových řízení na obsazení ředitelských míst, které kraj teprve vypíše, upřesnil.

Celková ztráta jedenácti nemocnic, které kraj převzal od zaniklých okresů, činí podle hrubého odhadu půl miliardy korun. Kraj opakovaně upozorňoval, že není v jeho silách, aby tak vysoké ztráty sám uhradil.

Středočeši ještě nerozhodli o tom, jak situaci nemocnic vyřeší. O tom, že by následovali Plzeňský kraj, který odmítá převzít zadlužená zdravotnická zařízení a hodlá se obrátit na Ústavní soud, ale neuvažovali, ujistil Kantůrek.

Středočeský kraj chce podle něj především zjistit skutečnou ekonomickou situaci přebíraných nemocnic. Proto nechá v pěti největších středočeských nemocnicích, a to konkrétně v Benešově, Kladně, Kolíně, Příbrami a Mladé Boleslavi, provést forenzní audit. Ve zbývajících nemocnicích budou provedeny audity běžné.

Kraj také postupně jedná s věřiteli nemocnic.

„Počítáme s tím, že je před námi dlouhodobý proces a že budeme muset provést řadu kroků. Nyní je důležité, aby se nesnížila kvalita zdravotní péče, kterou v další fázi musíme ještě zlepšit,“ dodal Kantůrek.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?