Středočeský kraj opět nabízí své nemocnice

12. 12. 2006 9:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Jedenáct středočeských nemocnic je znovu na prodej. Ještě před koncem tohoto roku chce vedení kraje vyhlásit výběrové řízení na jejich prodej či dlouhodobý pronájem a najít zájemce o provozování zdravotnických zařízení...


Jedenáct zdravotnických zařízení se potýká s dluhy a ztrátami, což je hlavní důvod, proč se jich chce dosavadní majitel zbavit

Jedenáct středočeských nemocnic je znovu na prodej. Ještě před koncem tohoto roku chce vedení kraje vyhlásit výběrové řízení na jejich prodej či dlouhodobý pronájem a najít zájemce o provozování zdravotnických zařízení.

V nabídce jsou menší nemocnice a léčebny: nemocnice v Berouně, Brandýse nad Labem, Mělníku, Nymburku, Hořovicích, Rakovníku a Třebotově, Ústav pneumologie a onkologie Na Pleši, Léčebna dlouhodobě nemocných ve Vojkově a Prčici a Geriatrické a rehabilitační centrum Kladno.

„Kvůli protiústavnímu zákonu o veřejných neziskových nemocnicích, který prosadila minulá vláda, jsme ztratili spoustu času. Už dávno mohlo být rozhodnuto, ale tenhle zákon, který byl nakonec zrušen, nás zdržel,“ připomněl středočeský hejtman Petr Bendl (ODS) spor o formu nemocnic, kterou ODS vede s ČSSD a KSČM.

Obávají se krachu

Těmto stranám se plánovaná privatizace menších středočeských nemocnic nelíbí. „Obáváme se jejich krachu a omezování zdravotnické péče. Nemocnice by měly zůstat pod veřejnou kontrolou, aby byl zajištěn stávající rozsah péče,“ uvedl středočeský poslanec za ČSSD Richard Dolejš. Zamezit rozpadu nemocnic a zavírání nevýdělečných oddělení hodlá kraj podle slov jeho vedení zaručit přísnými podmínkami výběrového řízení.

Nabídnout zdravotnická zařízení se pokoušel krajský úřad už vloni, ale záměr přibrzdil zákon o neziskových nemocnicích. Sporná ustanovení týkající se zákazu nakládání s majetkem kraje ale zrušil Ústavní soud, takže kraj může v privatizaci pokračovat. Brzy po rozhodnutí Ústavního soudu kraj vyhlásil výběrové řízení na prodej či pronájem berounské nemocnice.

Její prodej ovšem nyní komplikují nejasnosti s pozemky, na nichž nemocniční areál stojí. Nyní kraj nabízí i ostatní malé nemocnice, které jsou prozatím přiřazeny pod velké krajské nemocnice. „V mnoha případech se ukazuje, že veřejná správa není dobrý hospodář. V zájmu soukromého provozovatele bude poskytnutí kvalitní péče,“ dodal Bendl.

V kraji dlouhodobě několik soukromých nemocnic funguje s dobrými ekonomickými výsledky. Například malá nemocnice v Neratovicích je už několik let provozována jako soukromá a své služby neomezuje. Zmiňovaných jedenáct zdravotnických zařízení se dlouhodobě potýká s dluhy a ztrátami, což je hlavní důvod, proč se jich chce kraj zbavit. „Kraj nemá dostatek peněz na neustálé dotování ztrát nemocnic,“ odůvodnil Bendl.

Podle ČSSD je to ale jen záminka pro „vytunelování“ nemocnic. „Je to otázka priorit. Kraj by nemusel mnohamiliónovými částkami podporovat profesionální sport a raději by se měl věnovat zdravotnictví či školství,“ namítal Dolejš.

Největší středočeské nemocnice, které jsou od loňska akciovými společnostmi, tedy nemocnice v Benešově, Kolíně, Kladně, Mladé Boleslavi a Příbrami budou stále v majetku kraje, který je stoprocentním akcionářem. Po privatizaci malých nemocnic se podle kraje výrazně zlepší i hospodaření a celková situace v těchto pěti nemocnicích, které nyní ze svých rozpočtů podporují i provoz jedenácti menších. V nadcházejících letech hodlá kraj investovat částky kolem tří miliard korun zejména do rozsáhlé rekonstrukce kladenské a příbramské nemocnice.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?