Středočeští hygienici dali loni pokuty 2,8 milionu korun

16. 2. 2018 7:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeští hygienici uložili loni pokuty za 2,8 milionu korun, meziročně zhruba o 300.000 korun více. Dlouhodobě převažují sankce dané stravovacím zařízením. Loni jich bylo zkontrolováno 2034, některá opakovaně, počet pokut dosáhl téměř 690.


Nejčastější nedostatky se týkaly nedostatečné hygieny, nedodržení obecných požadavků na potravinářské prostory a skladování či chybného označování pokrmů, potravin i alergenů, informovala mluvčí středočeských hygieniků Dana Šalamunová.

„Stejně jako v roce 2016 jsme i loni provedli oproti plánu více kontrol, například stravovacích zařízení, a vydali jsme opět podstatně více stanovisek podle stavebního zákona. Řešili jsme také o něco více podnětů od veřejnosti,“ uvedla ředitelka krajské hygienické stanice Jarmila Rážová. U stanovisek k výstavbě hygienici posuzují všechna hlediska ochrany před hlukem při umísťování staveb. Loni jich vydali 11.929, meziročně o 1683 více.

Podle Rážové se minulý rok ve středních Čechách objevilo výrazně méně epidemických výskytů než v roce 2016. Hygienici jich řešili sedm, šlo například o střevní onemocnění či žloutenku. Bylo to o 21 méně než předloni.

Celkem loni hygienici zaznamenali 53 onemocnění klíšťovou encefalitidou, 317 případů lymské boreliózy a u 329 lidí se objevila žloutenka.

Počet kontrol koupacích vod dosáhl v regionu téměř 600, z toho 125 přírodních koupališť a koupacích míst, 249 umělých koupališť a 47 saun. Hygienici během sezony nevydali žádný zákaz koupání. „U umělých bazénů docházelo nejčastěji k nedodržení požadované kvality vody, které provozovatel ihned řešil zastavením provozu a výměnou vody. Nedostatky v provozní hygieně nebyly prakticky zaznamenány,“ dodala Šalamunová.

Z oblasti hygieny práce (pracovní prostředí, větrání, úklid, údržba, pracovní prostředky a podobně) se pracovníci hygieny zabývali více než 80 případy, v roce 2016 to bylo 71. „Z celkového počtu šetřených podnětů vyhodnotili hygienici jako oprávněnou zhruba čtvrtinu z nich. Celkem bylo v této oblasti uloženo 36 sankcí v celkové výši 309.000 korun,“ informovala mluvčí.

Při téměř 600 kontrolách zaměřených na dodržování kvality pitné vody našli hygienici závady v 15 procentech případů, uložili osm pokut celkem za 27.000 korun.

Bez peněžních sankcí se obešlo zjištění nedostatků na dětských táborech a podobných akcích, kterých se ve Středočeském kraji loni konalo téměř 300, zúčastnilo se jich přes 24.000 dětí. Hygienici provedli na těchto akcích celkem 141 kontrol, závady se týkaly především zásobování pitnou vodou, nedostatků ve zdravotní dokumentaci, nezajištění podmínek pro osobní hygienu dětí nebo pro ubytování dětí.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?