Středočeští lékárníci chtějí, aby soud zakázal hrazení poplatků

3. 4. 2009 9:38
přidejte názor
Autor: Redakce
Domnívají se, že hejtmanství se úhradou poplatků za pacienty v lékárnách oblastních nemocnic dopouští nekalé soutěže, a poškozuje tak soukromé lékárny. Soud návrh kvůli formálním nedostatkům zamítl, lékárníci ho ale po doplnění podají znovu...


Lékárníci ze středních Čech podali středočeskému krajskému soudu návrh na předběžné opatření, které by mělo kraji zabránit v hrazení regulačních poplatků za pacienty. Domnívají se, že hejtmanství se úhradou poplatků za pacienty v lékárnách oblastních nemocnic dopouští nekalé soutěže, a poškozuje tak soukromé lékárny. Soud návrh kvůli formálním nedostatkům zamítl, lékárníci ho ale po doplnění podají znovu.

Se stejným krokem uspěli tento týden lékárníci v Opavě. Ostravský krajský soud zakázal lékárně v opavské Slezské nemocnici poplatky lidem darovat z krajských peněz. Moravskoslezský kraj ale našel jiný způsob - rozhodl se, že poplatky v opavské lékárně nebude proplácet na základě trojstranné dohody, ale na základě individuálních žádostí pacientů. Na tento systém se podle hejtmanství předběžné opatření nevztahuje.

Předseda představenstva Grémia majitelů lékáren Marek Hampel MfD řekl, že návrh bude po doplnění ke středočeskému soudu podán znovu. Kromě toho podalo grémium k soudu i žalobu, teď čeká na hlavní líčení. Podle místopředsedy obchodního úseku středočeského krajského soudu Luboše Dörfla ale nelze říci, že by si středočeský krajský soud automaticky vzal příklad z ostravského a pěti krajským lékárnám zakázal poplatky za lidi platit.

Každý soud totiž případ posuzuje samostatně, sjednotit rozsudky by mohly případně jen nadřízené soudy. Aby mohl ostravský rozsudek středočeské soudce zákonně ovlivnit, musel by být případ z Opavy součástí dokazování u středočeského soudu.

Jinak je tomu v případě podané žaloby. V té grémium lékáren žaluje jednak přímo středočeský krajský úřad, dále i pět krajských nemocnic, jejichž lékárny poplatky nevybírají. Všichni se teď mohou k žalobě vyjádřit, poté bude nařízeno jednání soudu. „Můj odhad je, že by to mohlo být do prázdnin,“ uvedl Dörfl.

Krajský úřad soudu předal svůj právní názor a čeká na jeho vyjádření. „Pokud by bylo vydáno předběžné opatření soudu, museli bychom ho respektovat, i když bychom si mysleli, že výrok není správný,“ uvedl hejtmanův náměstek pro zdravotnictví Zdeněk Seidl (ČSSD), který věří, že soud rozhodne ve prospěch kraje.

Kromě žalob podaných ke krajskému soudu se stížnostmi zabývá i antimonopolní úřad a síť lékáren Dr. Max podala stížnost k Evropské komisi. Středočeský kraj byl první, kdo za pacienty krajských nemocnic a lékáren začal 1. ledna poplatky hradit. Ostatní kraje se přidaly v únoru.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?