Středočeští záchranáři byli letos šestkrát napadeni

22. 7. 2014 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeští záchranáři byli letos šestkrát napadeni během výjezdu. Nejčastější příčinou agresivity pacientů jsou podle posádek záchranky alkohol a drogy. Většinou zranění záchranářů nebyla vážná a obešla se bez trvalých následků.


Útoků včetně těch slovních ale přibývá. ČTK to řekla mluvčí středočeských záchranářů Petra Effenbergerová.

Poslední případ napadení záchranáře se stal minulý týden, kdy zdravotníci vyjížděli k napadenému muži na Kolínsku. Při jejich příjezdu se rychle schoval před útočníkem do kabiny sanitního vozu. Agresor ale pokračoval ve svém jednání: kopal do sanitky a snažil se do ní dostat. „Řidič vystoupil, aby ho uklidnil. Svou pozornost tak stočil agresivní muž na něj a udeřil řidiče několikrát pěstí do obličeje. Ten pak musel být ošetřen na chirurgickém oddělení,“ uvedla mluvčí záchranářů.

Nejčastějšími způsoby fyzického útoku jsou podle záchranářů pěstní ataky, kopání a kousání. „Mezi projevy agresivity patří i verbální útoky na záchranáře, které jsou u pacientů pod vlivem alkoholu a drog poměrně časté,“ uvedla Effenbergerová. Každým napadením záchranářů se zabývá policie, útočníci obvykle dostanou pokutu, někdy podmíněný trest.

Agresivní pacienti útočí i na policisty, kteří při zásazích asistují. Poslední takový případ se stal v pátek v Kladně, kdy muž s 2,2 promile alkoholu v krvi zaútočil na policisty kousáním a škrábáním. Po ošetření skončil v policejní cele předběžného zadržení.

Změnit status záchranářů na veřejného činitele, který mají policisté a hasiči, by podle Effenbergerové pomohlo, ale ještě větší účinek by podle ní mohlo mít případné zavedení vyšších trestů pro agresory. „Pokud má agresivní pacient několik promile v krvi, je mu jedno, kdo je nebo není veřejný činitel. Určitě by to nesnížilo samotný počet útoků, ale bylo by to dobré pro samotnou ochranu záchranářů v zákoně,“ doplnila mluvčí.

Loni počet napadení záchranářů přesáhl dvě desítky. Jeden z lékařů skončil po ráně pěstí do obličeje v dlouhodobé pracovní neschopnosti. V roce 2012 hlásili záchranáři 15 útoků a o rok dříve 17 útoků.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?