Středočeští zastupitelé se znovu sejdou kvůli krajské nemocnici

1. 11. 2011 7:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeští zastupitelé se na podnět opoziční ODS znovu sejdou kvůli zrušené příspěvkové organizaci Krajská nemocnice Středočeského kraje. Hejtman David Rath (ČSSD) jednání svolal na pátek 11. listopadu. Mimořádné zasedání ke stejnému tématu ODS iniciovala již v září, zastupitelům se ale nepodařilo schválit program. Tentokrát se budou zabývat i jinou agendou, řekla dnes ČTK mluvčí kraje Berill Mascheková.


V minulosti Rath mimořádná jednání požadovaná ODS svolával na sobotu, v jednom případě se termín kryl i s kongresem občanských demokratů. Hejtman k tomu tehdy uvedl, že na sobotním termínu nevidí nic mimořádného, jelikož se prý musí dodržet zákonné lhůty. Namítl také, že lékaři a záchranáři pracují rovněž o víkendech, tak proč by podle něj nemohli zastupitelé. Občanští demokraté to označili za „aroganci moci“.

Minule se zastupitelé sešli v pátek v 18:00, tentokrát mají začít jednat od 15:00. „Už jsem si zvykla. Je to lepší než sobota,“ komentovala výběr termínu šéfka kontrolního výboru zastupitelstva Dagmar Nohýnková (ODS).

Občanští demokraté chtějí jednat o hospodaření krajské nemocnice, kterou soud po dvou letech provozu odmítl zapsat do rejstříku, údajně z formálních důvodů. Poukazují na to, že organizace nevyléčila jediného pacienta, přitom podle nich odčerpávala desítky milionů korun. Rath tvrdí, že organizace byla užitečná a naopak velké množství peněz ušetřila.

Na minulém jednání zastupitelé pouze hodinu debatovali o programu, který nakonec neschválili. ODS proto požádala o mimořádné zasedání znovu. Tentokrát ale budou na programu i návrhy, které běžně schvalují krajští radní. „Nerozlišujeme, jestli je to řádné, nebo mimořádné zastupitelstvo. Prostě zastupitelstvo,“ řekl dnes Rath k novému termínu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?