Středoevropané by většinou omezili reklamu na léky

17. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Středoevropané většinou soudí, že reklamu na léky by měla doprovázet určitá omezení. Úplný zákaz propagace medikamentů nejčastěji vyžadují Maďaři a Poláci, byť je jich jen zhruba desetina...


PRAHA -

Češi chtějí regulovat reklamu více než před rokem

V České republice a na Slovensku by reklamu na léky zcela zakázal pouze každý dvacátý člověk. Vyplývá to z průzkumu agentury TNS Factum, který její zástupci prezentovali na dnešní tiskové konferenci.

Regulaci reklamy na léky by si přálo 42,3 procenta Čechů, před rokem jich bylo asi o deset procent méně. Na Slovensku vyjádřilo tento názor ještě o 1,5 procenta obyvatel více než v Česku.

Podle Jitky Vysekalové z TNS Factum jde zejména o to, aby nebyla povolena propagace léku na předpis a aby bylo zaručeno, že propagované medikamenty neškodí zdraví. Bez jakéhokoli omezení má být reklama na léky podle 31 procent Čechů.

Nejtolerantnější jsou Poláci

Názor, že každý může provozovat propagaci, jakou chce, zastává nejvíce Poláků - 36,3 procenta. V Polsku je ve srovnání s ostatními středoevropskými státy nejméně lidí, podle nichž by měla být reklama na léky omezena.

Požadavek na úplný zákaz propagace medikamentů vyslovili nečastěji Maďaři. Bylo jich 12,6 procenta, tedy o 2,6 procenta více než Poláků. V České republice se vyslovilo pro zákaz reklamy na léky jen 5,3 procenta respondentů, na Slovensku ještě o 0,5 procenta lidí méně.

Kolem pětiny obyvatel ve všech čtyřech zemích považuje tuto věc za příliš složitou, a proto se k ní nevyjádřili. V České republice to bylo 21,4 procenta lidí. Před rokem se nedokázala k reklamě na léky vyjádřit více než třetina Čechů.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?