Středoškoláci v Sydney poukázali výzkumem na vysoké ceny léků

5. 12. 2016 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Studentům střední školy v Sydney se podařilo syntetizovat účinnou látku přípravku, který se používá k léčbě parazitických infekcí. Zhruba 3,7 gramu látky pořídili za 20 dolarů (510 Kč), zatímco jedna firma v USA by za totéž množství chtěla 100.000 dolarů (2,5 milionu Kč).


Studenti tak poukázali na případ podnikatele Martina Shkreliho, který v době, kdy stál v čele farmaceutické firmy Turing, nechal zvýšit cenu léku proti parazitickým infekcím ze 13,5 na 750 USD za tabletu. Loni v prosinci Shkreliho zadržela FBI.

Tento lék se prodává pod názvem Daraprim a používá se mimo jiné k léčbě malárie a AIDS. Shkreli byl loni v prosinci zatčen a obviněn z finančních podvodů. Z čela firmy odstoupil a odmítl vypovídat před Kongresem. V USA i jinde se stal terčem kritiky a symbolem nenasytného manažera.

Sedmnáctiletí studenti ze Sydney se začali zabývat syntézou účinné látky Daraprimu, kterou je pyrimethamin. „Nebylo to zas tak těžké,“ řekl jeden ze studentů Charles Jameson stanici BBC.

Studenti se výzkumem zabývali rok a jejich cílem bylo poukázat na nepřiměřené ceny léků v USA. „Je to naprosto neospravedlnitelné a neetické. Ten lék zachraňuje životy a mnoho lidí si jej nemůže dovolit,“ řekl další student James Wood. V Austrálii a Británii se tableta Daraprimu dostane za 1,5 dolaru.

Shkreli se cítí nevinen a zvýšení ceny zdůvodnil tím, že jde o vysoce specializovaný lék. Firma však později cenu léku snížila.

Na výzkum v chlapeckém gymnáziu dohlížel profesor Malcolm Binns. „Všichni jsou tím výsledkem nadšeni,“ řekl.

Výzkum podporovala na onlinové platformě Open Source Malaria lékařka Alice Williamsonová z univerzity v Sydney. „Dokázali přeměnit výchozí a velmi levný materiál v něco, co má v USA velkou peněžní hodnotu. Je-li možné to získat levně ve školách, pak je neomluvitelné požadovat za lék tolik peněz. Zejména od lidí, kteří jej opravdu potřebují a zřejmě na něj nemají,“ řekla. Ceny léků v USA považuje za „směšné“.

Shkreli k úspěchu středoškoláků řekl, že je snadné získat malé množství látky. „Měl bych k výrobě léků využívat děti ze středních škol. Nač kupovat zařízení, když mohou požívat laboratoře zdarma? A ti učitelé, kteří jim řekli, jak to mají udělat, pracují zadarmo, ne?“ reagoval muž, který na twitteru označil členy Kongresu za „imbecily“. Proces s ním má začít příští rok v červnu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?