Studenti liberecké univerzity hledají dárce kostní dřeně a krve

1. 4. 2014 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Studenti Technické univerzity v Liberci (TUL) zahájili už podruhé kampaň, která má přivést studenty i širokou veřejnost do Registru dárců kostní dřeně, případně je přesvědčit, aby se stali pravidelnými dárci krve. Poprvé zorganizovali podobnou kampaň loni, do registru se tehdy zapsalo 74 libereckých studentů. Letos chtějí studenti technické univerzity oslovit i kolegy z dalších vysokých škol. Novinářům to řekl předseda Studentské unie TUL Radek Němeček.


Prvotním impulzem pro loňskou výzvu byla snaha studentů pomoci bývalé studentce Vendy, která onemocněla leukemií. Pro matku dvou malých dětí se sice podařilo najít dárce v zahraničí, přesto zemřela. Dva z nově registrovaných studentů však byli vyzváni k podrobnějšímu testování, které už směřuje k samotnému odběru krvetvorných buněk. Mohou tak pomoci jiným pacientům. „Je to obrovský úspěch a náhoda, z 23.000 dárců se jen zhruba procento dostane ke skutečnému odběru,“ řekla koordinátorka registru z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Gabriela Hošková.

Na kampani libereckých studentů spolupracuje právě IKEM, který v dubnu přímo na univerzitě zajistí kontrolní vyšetření zájemců o dárcovství. Zájemci tak nebudou muset na vyšetření do Prahy. Vyšetření budou předcházet dvě přednášky 23. dubna zaměřené právě na dárcovství krvetvorných buněk a kostní dřeně. „Kampaň je otevřená nejen studentům, ale uvítáme i lidi z ulice,“ ujistila Hošková. Registr podle ní potřebuje nové dárce. „V nejbližších pěti letech budeme muset kvůli věku vyřadit na 6000 registrovaných dárců a potřebujeme nové,“ vysvětlila.

Právě studenti a mladí lidé jsou podle Hoškové ideálními dárci. „Vstoupí do registru mladí a zůstávají tam po celou dobu aktivního života,“ vysvětlila. Dárcem krvetvorných buněk se může stát člověk od 18 do 35 let, v registru ale může být až do 60 let. „Podmínkou je váha nejméně 50 kilogramů a výborný zdravotní stav. Dárce nesmí brát dlouhodobě žádné léky s výjimkou antikoncepce, která nevadí,“ doplnila Hošková. Dárcem kostní dřeně se podle ní mohou stát i lidé trpící sezonními alergiemi.

Podle informací z IKEM onemocní v Česku ročně poruchou krvetvorby kolem 1000 lidí, z toho asi stovka leukemií. Zhruba třetina pacientů, kteří potřebují kostní dřeň, najde svého dárce v rodině. Pokud takové štěstí nemají, je nutné hledat vhodného nepříbuzného dárce v národních a mezinárodních registrech, v nichž je kolem 23 milionů dárců. „Člověk, který se rozhodne stát členem registru, si musí být vědom toho, že nevstupuje jen kvůli jednomu konkrétnímu pacientovi, ale dává souhlas s dárcovstvím pro pacienty na celém světě,“ upozornila Hošková.

Podrobné informace najdou zájemci na nebo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?