Studenti medicíny mohou v hradeckém kraji žádat o stipendia

20. 4. 2016 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Studenti šestých ročníků lékařských fakult budou mít od začátku příštího týdne až do 23. května možnost žádat v Královéhradeckém kraji o stipendia ve výši 120.000 korun. Kraj chce podporou mediků pomoci přilákat nové lékaře, kterých mají nemocnice nedostatek.


Novinářům to řekla krajská radní Jana Třešňáková (ČSSD).

Kraj do nadačního fondu uvolnil na podporu studentů 2,7 milionu korun. „Program by měl motivovat absolventy šestých ročníků k tomu, aby si zvolili přípravu k atestaci v zařízeních kraje a po ukončení studia by v kraji odpracovali čtyři roky,“ řekla Třešňáková. Kraj počítá s tím, že by mohl výhledově získat zhruba dvě desítky mladých lékařů.

Stipendia bude kraj přidělovat na základě několika kritérií, například podle výběru oboru. „Přednost nyní dostanou především zájemci o vnitřní lékařství. Je to hlavně interna, kdy nyní pociťujeme největší riziko úbytku lékařů,“ řekla radní. Podle podmínek chce kraj podpořit devět oborů, kromě interny například radiologii, psychiatrii a dětské lékařství.

Hejtmanství společně se Zdravotnickým holdingem Královéhradeckého kraje, který řídí činnost krajských nemocnic, a s Fakultní nemocnicí Hradec Králové připravují návrh komplexního stipendijního programu, do něhož by v budoucnu mohli být zahrnuti i studenti ošetřovatelských oborů, kterých je také nedostatek.

Na hrozbu nedostatku kvalifikovaných zaměstnanců upozornila krajská koncepce zdravotnictví. Například Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje, který řídí činnost krajských nemocnic, v únoru uvedl, že mu chybí zhruba 35 lékařů a stejný počet sester. Dalších bezmála dvacet lékařů chybělo v únoru v královéhradecké fakultní nemocnici.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?