Studenti o zubní lékařství zájem mají

2. 8. 2010 9:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Debaty o nedostatku stomatologů se vedou již řadu let, jediným řešením je podle České stomatologické komory navýšení počtu absolventů lékařských fakult. „Zájem mladých o studium zubního lékařství je velký a mnohonásobně přesahuje možnosti fakult,“ reagovala na dotaz Zdraví.Euro.cz mluvčí komory Zina Sladkovská.


O nedostatečném počtu stomatologů se hovoří již několik let. Nedávný průzkum z Moravskoslezského kraje jen tento fakt připomenul. Lze situaci nějakým způsobem zvrátit?

Česká stomatologická komora upozorňuje na nedostatek zubních lékařů již více než deset let a ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví a školství se snaží situaci zlepšit. Řešením je navýšení počtu absolventů lékařských fakult oboru zubního lékařství.

Podle výše zmíněného průzkumu ale počet absolventů klesá. Kde spatřujete hlavní
důvody?

Podle našich informací počet absolventů neklesá, naopak v posledních letech se počet studentů mírně zvyšuje. Zájem mladých o studium zubního lékařství je velký a mnohonásobně přesahuje možnosti fakult, protože ke studiu může být přijato jen tolik zájemců, kolik jich fakulty finančně a personálně zvládnou. Náklady na výchovu jednoho zubního lékaře se pohybují kolem 200 tisíc korun, lékařské fakulty však v současné době dostávají od ministerstva školství pouze kolem 130 tisíc korun. Tento nepoměr příjmů a nákladů se samozřejmě odráží na počtu přijímaných studentů.

Co byste radila krajům, které mají s počtem stomatologů největší problémy? Jak se mají zachovat?

V současné době, kdy se nedostatek zubních lékařů začíná projevovat na celém území ČR, je na tuto otázku obtížné odpovědět. Ani speciální nabídky nemohou být účinné, pokud nemají koho oslovit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?