Studenti řešili nedostatek krve

28. 11. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Situace s nedostatkem krve v Karlových Varech je natolik katastrofální, že se transfuzní stanici rozhodli pomoci dokonce i studenti...


Karlovy Vary - Zcela ojedinělou akci má totiž na svědomí učitelka ošetřovatelství a praktického vyučování v nemocnici ze Střední zdravotnické školy v Karlových Varech Marie Ježková.

Jak jsme se dozvěděli od ředitelky školy Evy Průchové, Marie Ježková se po vlastním nepříjemném zážitku rozhodla, že to tak nenechá.

„Na vlastní oči se přesvědčila, že to s nedostatkem krve už není legrace. A tak podnítila spolupráci naší školy s transfuzní stanicí,“ říká Eva Průchová.

Akce dárcovství krve byla odstartována 14. listopadu. Tehdy se jí zúčastnilo třicet pět děvčat ze třetích a čtvrtých ročníků převážně z oboru všeobecná sestra. Po testech nakonec krev darovalo jen sedmnáct z nich, příkladem jim šla i učitelka Marie Ježková.

„Další odběry jsou stanoveny na 28. listopadu. Zatím počítáme, že by to bylo jednou za čtrnáct dní, ale záleží především na samotné transfuzní stanici, kdy budou potřebovat krev,“ pokračuje ředitelka zdravotnické školy.

Dnes už ví, že o darování krve má zájem dalších dvacet studentů. Zájem se rozrostl i do řad zubních techniků a farmaceutických laborantů.

„Pochopitelně bychom nejen my přivítali, kdyby o tuto akci projevily zájem i ostatní střední školy. Zatím se však nestalo, že by někdo zavolal a chtěl od nás slyšet nějaké informace či podklady, co pro to musí udělat,“ dodává.

Pro primářku transfuzní stanice Ludmilu Rýdlovou je zdravotnická škola vzorným příkladem.

„Když zdravotnictví teče do bot, musí si pomoci. Nyní je už situace lepší. Chodí k nám totiž i studenti z gymplu a pedagogické školy, denně jich k nám přijde asi deset. Nechci to však zakřiknout,“ poznamenává Ludmila Rýdlová.

JANA ŠTEINEROVÁ, Plzeňský deník, 28.11.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?