Studentky zdravotnictví v Turecku musejí být panny

17. 7. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Studentky tureckých zdravotnických škol musejí být panny, v opačném případě jim hrozí vyloučení. Předpokládá to upravený disciplinární řád pro tato školská zařízení zřizovaná státem, která navštěvují dívky ve věku od 13 do 17 let. "Sexuální kontakty, užívání drog, členství v politických stranách, krádeže a vydírání povedou k vyloučení ze školy... Na nový předpis včera zaútočil turecký tisk. Deník Hürriyet obvinil ministra zdravotnictví Osmana Durmuse...


ANKARA - Studentky tureckých zdravotnických škol musejí být panny, v opačném případě jim hrozí vyloučení. Předpokládá to upravený disciplinární řád pro tato školská zařízení zřizovaná státem, která navštěvují dívky ve věku od 13 do 17 let. „Sexuální kontakty, užívání drog, členství v politických stranách, krádeže a vydírání povedou k vyloučení ze školy a zákazu studia na kterékoli další odborné státní škole,“ stojí v novém morálním kodexu studentů. V Turecku mezitím vzrostly obavy, že v případě podezření mohou být žákyně podrobeny zkoušce panenství. Takové testy bývaly svého času docela běžné, mladé dívky však z nich prožívaly trauma a zejména v odlehlejších venkovských oblastech země nezřídka vedly i k sebevraždám.

Na nový předpis včera zaútočil turecký tisk. Deník Hürriyet obvinil ministra zdravotnictví Osmana Durmuse, povoláním lékaře, že chce být „strážcem panenství“. Generální ředitel ministerstva pro záležitosti vzdělávání Bülent Ulutas však prohlásil, že upravený disciplinární řád je sice nepříjemný, ale nutný a že jeho ostří je namířeno hlavně proti prostituci. „Chceme chránit naše děti. Jestliže chceme deset lidí zachránit, můžeme jednu osobu obětovat,“ řekl Ulutas podle listu Hürriyet. Ministr Durmus, jenž je členem nacionalistické Strany národní akce (MHP), již v minulosti pobouřil veřejnost svými spornými rozhodnutími. Šlo především o jeho odmítání pomoci ze zahraničí při katastrofálním zemětřesení na severozápadě země před dvěma lety, kdy prohlásil, že Turecko dokáže situaci zvládnout svými silami.

(DPA, nek), Právo, 17.7.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?