Studentská stáž v Nizozemsku

9. 7. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Prostřednictvím programu Leonardo da Vinci jsme se zúčastnily projektu Odborná pracovní stáž Hoorn 2009. Na měsíc jsme se tak zařadily do ošetřovatelských týmů v nemocnicích a domovech pro seniory ve městech Hoorn a Alkmaar.


S personálem v Nieuwpoortu

Od 18. září do 17. října 2009 jsme měly možnost srovnávat české a nizozemské nemocnice a zařízení sociální péče.
Dostatek personálu a technické vybavení jsou největší rozdíly, které práci v oboru ovlivňují. V nemocnici na standardním oddělení připadá na tři pacienty jedna sestra. V domovech pro seniory jsou to tři až čtyři členky ošetřovatelského týmu na dvacet klientů. V Nizozemsku funguje pětistupňový systém personálního rozdělení: sestra specialistka, všeobecná sestra, ošetřovatelka, sanitárka a uklízečka.

Práci celého ošetřovatelského týmu šetří především lifty – hydraulická zařízení, která usnadňují manipulaci s imobilními klienty. S pomocí liftu sestra přemístí klienta z lůžka na WC, do vany nebo vymění plenkové kalhotky bez sebemenší fyzické námahy. Na polohovatelných liftech je možné u klienta provést celkovou hygienu ve sprše.

Naše skupina na výletě

Během směny má personál několik oficiálních přestávek, tzv. coffee pauz, během kterých se zaměstnanci mohou najíst, odpočinout si a navzájem se informovat o činnostech, které každý z týmu u pacientů a klientů vykonával. Během naší směny (7.15–15.45 hodin) měl personál čtyři půlhodinové coffee pauzy.

Snad díky dobrým pracovním podmínkám byl přístup personálu přátelský a milý ke klientům i k nám. Byli ochotni ukázat nám potřebné a vysvětlit postupy práce s přístroji (lifty, mobilní dlahy), se kterými jsme do té doby neměly žádné zkušenosti.

Mobilní počítač

Ani naše největší obava, kterou byl strach z jazykové bariéry, se nenaplnila. V Nizozemsku umí anglicky většina lidí a po několika dnech jsme si vymezily hranice našich jazykových schopností a přizpůsobily naši komunikaci. Dokonce i několik klientů domovů pro seniory ovládalo angličtinu velmi dobře. Nikdo z nich neměl problém s naší neznalostí jejich jazyka, naopak, všichni byli trpěliví a z naší přítomnosti měli radost.

Celý pobyt v Nizozemsku byl skvělou zkušeností a jedinečným zážitkem. Přesvědčily jsme se o tom, že naše odborné znalosti jsou srovnatelné se znalostmi nizozemských studentů, kteří ve zdravotnických zařízeních společně s námi vykonávali odbornou praxi.


O autorovi: Lenka Pluháčková, Karolína Flachsová Studentky 2. ročníku oboru diplomovaná všeobecná sestra SZŠ a VOŠZ, Příbram I, Jiráskovy sady 113

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?