Studie IKEM dokazuje přínos 2 jídel denně u diabetiků

2. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Lékaři pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) zkoumali, zda je pro diabetiky 2. typu vhodnější jíst 6 menších porcí jídla denně (jak je jim v současnosti doporučováno), nebo zda by měli jíst pouze 2x za den.




V průběhu 24 týdnů sledovali 54 pacientů s diabetem 2. typu ve věku mezi 30 a 70 lety. Ty rozdělili na 2 skupiny vždy po 27 nemocných. Jedna začala jíst pravidelně 6x denně, druhá jen 2x. Po 12 týdnech přešly obě skupiny na druhý režim.

Zlepšení ve všech ukazatelích

„Pacienti při obou režimech denně konzumovali stejný počet kalorií, jen jinak rozložený. Výsledky jsou ohromující. Bohatá snídaně a oběd měly mnohem pozitivnější účinek na tělesnou hmotnost, obsah tuku v játrech, hodnoty glykemie, inzulinovou senzitivitu a další faktory než dieta rozdělená do 6 menších porcí,“ uvádí ke studii MUDr. Hana Kahleová, Ph. D., z Centra diabetologie IKEM „V současné době se diskutuje o tom, zda je zdravější jíst častěji menší jídla, nebo naopak jídla větší, s delšími časovými odstupy. Přestože se diabetikům doporučuje jíst častěji a zdůvodňuje se to lepší kontrolou glykemie, zde se podařilo prokázat, že toto opatření vedlo u diabetiků 2. typu k většímu váhovému úbytku i zlepšení citlivosti na inzulin a dalších metabolických ukazatelů spojených s diabetem. V průměru jsme při režimu 2 jídel denně zaznamenali úbytek na váze o 1,4 kg a úbytek v obvodu pasu o 4 cm vyšší než při režimu 6 menších jídel denně,“ dodává přednostka Centra diabetologie IKEM a předsedkyně České diabetologické společnosti ČLS JEP prof. MUDr. Terezie Pelikánová, DrSc., která studii vedla.
Diabetes 2. typu spolu s nadváhou je pro většinu nemocných začarovaným kruhem. Tato studie je nadějí, že z něj budou moci konečně vystoupit. Právě změna životosprávy by mohla těmto pacientům pomoci.

Nový základní kámen?

Diabetem trpí v České republice více než 800 tisíc lidí a jejich počet stále roste. Pokud by čísla narůstala podobným tempem jako nyní (tj. zhruba 10 tisíc/rok), bude v roce 2035 tímto onemocněním postižen každý 10. občan ČR bez ohledu na věk.
Studie, která boří léta uznávaný systém, tedy šest jídel denně, je už citovaná i v odborných kruzích po celém světě. „Jsem na naše lékaře velmi pyšný. Touto studií se jim opět podařilo posunout IKEM na samotnou špičku mezi vědeckými pracovišti v Evropě. Jejich zjištění by se do budoucna mohla stát základním stavebním kamenem na cestě k postupnému vymýcení této civilizační nemoci, která trápí pacienty po celém světě a je pandemií moderní doby,“ uzavírá ředitel IKEM MUDr. Aleš Herman, Ph. D.
Nové léčebné strategie však bude potřeba ještě dále zkoumat. V dietní léčbě diabetu by se kromě snížení denního příjmu kalorií a složení stravy měly vzít v úvahu také frekvence a načasování jídel. Ty by pak měly být dalším cílem výzkumů a návazných studií.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?