Studie o stresu na pracovištích v Británii

7. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V Británii vyšla v těchto dnech studie, potvrzující, že lidé, kteří jsou vystaveni nejméně polovinu své pracovní kariéry stresu, jsou náchylnější ke smrtelným zástavám srdce a k mozkovým příhodám...


BBC, 6.8.2003, Dobré ráno s BBC, moderátor Tomáš Pavlíček, host Ivan Kytka

Moderátor (Tomáš Pavlíček):

Horké počasí za okny a chybějící nebo nefungující klimatizaci bezpochyby zvyšují stres na pracovišti, který se projevuje zvýšenou podrážděností, napětím, obavami a v horším případě i depresí. V Británii vyšla v těchto dnech studie, potvrzující, že lidé, kteří jsou vystaveni nejméně polovinu své pracovní kariéry stresu, jsou náchylnější ke smrtelným zástavám srdce a k mozkovým příhodám. V případě infarktu se u nich zvyšuje pravděpodobnost o 25 a v případě mrtvice dokonce o 50 procent. Výsledky průzkumu studoval v našem londýnském studiu Ivan Kytka. Jaké jsou její další závěry?

Host (Ivan Kytka):

Nejsou zřejmě nijak překvapivé. Ta studie například zjistila, že nejnáchylnější k pracovnímu stresu jsou manuální pracovníci, zejména pokud trpí při práci vysokým tlakem v důsledku nočních služeb, práce přes čas a tvrdé práce za malou odměnu. Jak uvádí Tom Maly z britské odborové centrály TUC průzkum, který se uskutečnil na její objednávku, byl prý dostatečně reprezentativní.

Překlad projevu Toma Malyho:

Našeho průzkumu se zúčastnilo přes pět tisíc lidí a zhruba 70 procent z nich uvedlo jako svůj největší problém na pracovišti stres. Nemoci, spojené s vypětím, přitom stojí britské podniky ročně 5 miliard liber, což je samozřejmě velká finanční částka.

Host (Ivan Kytka):

Doktor Matson Pierey, předseda londýnského Institutu Adama Smithe, který sdružuje akademiky s liberálně tržními názory, však upozorňuje na to, že problém stresu na pracovišti se tak trochu zveličuje, neboť některá povolání jsou ze své podstaty prostě stresová.

Překlad projevu Matsona Piereyho:

Když se pokouší bývalí policisté nebo vojáci zažalovat vládu kvůli stresu, pak se pochopitelně nabízí otázka, proč si tuhle práci vůbec vybrali. Některá povolání prostě stres přinášejí a navíc určitá dávka zdravého stresu je zdravá, neboť povzbuzuje tvořivost a produktivitu a někteří lidé čelí stresu tak, že podávají ty nejlepší výkony.

Host (Ivan Kytka):

Mimochodem studie o vlivu stresu na lidské zdraví vyšla ve stejné době, kdy jeden ze správních orgánů v hrabství Dorset varoval vedení tamější nemocnice, aby snížilo hladinu stresu u lékařů a zdravotních sester, které v té nemocnici pracují. To varování se týká především toho, že lidé v nemocnici pracují příliš mnoho přesčas a navíc vedení nemocnice zatím nevydalo směrnice či předpisy, jak zaměstnancům, kteří trpí stresem, pomoci.

Moderátor (Tomáš Pavlíček):

Takové firmě, která přepíná své zaměstnance, vystavuje trvale stresu, hrozí nějaký postih, existují nějaké sankce?

Host (Ivan Kytka):

Prakticky až do poloviny letošního roku v Británii podobný postih neexistoval, byť zaměstnanci, kteří se cítili ukřivděni nebo byli vystaveni skutečně trvalému stresu, tak ti se mohli obracet na pracovně právní soudy a požadovat finanční kompenzace. Ovšem zhruba v polovině června britský vládní úřad, který má na starosti bezpečnost práce, přijal jakýsi šestibodový kodex dobrého chování, který musí zaměstnavatelé plnit a respektovat. V opačném případě jim hrozí vysoké finanční pokuty.

Moderátor (Tomáš Pavlíček):

Co je vlastně obsahem toho kodexu?

Host (Ivan Kytka):

Tak britský Úřad pro bezpečnost práce definoval celkem šest problémů, které jsou zdrojem stresu a formou dotazníků a rozhovorů pak bude zjišťovat, zda jim zaměstnavatelé své podřízené nevystavují, a tak například 65 až 85 procent zaměstnanců ve firmě by mělo být spokojeno s tím, že svou práci zvládají, či ji mají pod kontrolou a že jim zaměstnavatel, pokud se ocitnou v problémech, tak jim poskytuje adekvátní podporu. Dvě třetiny zaměstnanců nesmí mít v Británii pocit, že čelí nepřijatelnému chování ze strany svých zaměstnavatelů včetně šikanování nebo vydírání a stejný poměr, tedy dvě třetiny lidí ve firmě, musí mít také pocit, že rozumějí své roli v pracovním týmu a je jim jasná svěřená odpovědnost.

Moderátor (Tomáš Pavlíček):

Já jsem se teď chvíli bál, jestli najdu úvod k tomuto příspěvku, z toho jsem měl dost velký stres, doufám, že nedostanu infarkt. To byl z Londýna Ivan Kytka.

BBC, 6.8.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?