Studie: Pacienti si z ordinace zapamatují minimum informací

2. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacienti zapomínají většinu informací, které v ordinaci svého praktického lékaře vyslechnou. K těmto závěrům došli nizozemští lékaři z Univerzity v Utrechtu. Ze výzkumu vyplývá, že pacientům unikne polovina až čtyři pětiny informací...


Pacienti zapomínají většinu informací, které v ordinaci svého praktického lékaře vyslechnou. K těmto závěrům došli nizozemští lékaři z Univerzity v Utrechtu.

Výsledky studie otiskl časopis Journal of the Royal Society of Medicine.

Z výzkumu vyplývá, že pacienti zapomněli polovinu až čtyři pětiny informací, které získali při běžné lékařské prohlídce.

Navíc – padesát procent údajů, které si pacienti zapamatovali, později interpretovali nesprávně. Nejvýrazněji se tento problém ukazuje u straších pacientů nebo u těch osob, které se obávají, že se od lékaře dozví špatné zprávy.

Příliš obecné instrukce

Autor studie - Dr Roy Kessels však poukazuje na to, že svůj díl viny nesou lékaři, kteří neumí předat odborné informace pacientům tak, aby je pochopili.

„Lékaři mají tendenci hovořit příliš obecně, přičemž pacientům nedají konkrétní instrukce,“ řekl Kessels pro server BBC. „Namísto toho, aby řekli: Měl byste přestat kouřit, řeknou: Měl byste více dbát na své zdraví.“

Ze studie dále vyplývá, že většinou lékaři neřeknou nejdůležitější informace na začátku prohlídky. Tím hrozí, že pacient právě to nejpodstatnější přeslechne.

Kessels vyzývá lékaře, aby častěji používali vizuální pomůcky, které by pacientům usnadnily lepší pochopení vlastních zdravotních problémů.


DÁLE ČTĚTE:
Pacient jako partner lékaře a naopak?
Agresivní pacientizhoršuje se důvěra k lékařům?

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 02.05. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?