Studie: U diabetiků nastává zmenšování mozku dříve

8. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Mladí lidé s diabetem prvního stupně mají zřejmě menší objem mozku než jejich vrstveníci bez této nemoci. Ukazují to výsledky studie amerických neurologů ze State University of New York v Buffalu...


o kterých informuje agentura Reuters.

Velikost mozku se s věkem přirozeně zmenšuje. Zdá se, že u diabetiků tento proces nastává o něco dříve. Studie ukázala, že pacientům, kteří trpí cukrovkou, se začal mozek zmenšovat už ve věku 30 – 35 let.

Vliv diabetu na problémy s učením zatím neprověřen

Z těchto poznatků však nevyplývá, že zmenšování objemu mozku má nějaký vliv na problémy s učením nebo další psychické poruchy, upozorňují výzkuníci.

Studie totiž neprověřovala, zda pacienti měli ve srovnání se svými vrstevníky větší problémy s pamětí nebo s učením.

„Výzkum ukázal, že 88,5 procent sledovaných diabetiků má menší rozměr mozku než je medián u jejich vrstevníků ne-diabetiků,“ říká neurolog Richard K.T. Chan z univerzity v Buffalu.

Předchozí studie naznačovaly, že děti a mladí lidé s diabetem prvního stupně mají větší problémy s učením či organizací ve škole nebo v práci než jejich vrstevníci.

Skutečná příčina těchto psychických poruch však není zatím jasná. Stále se neví, zda za těmito problémy stojí sociální komplikace (nutnost denních dávek inzulinu) nebo nemoc samotná.

Metoda výzkumu

Výzkumníci provedli snímky mozku u 26 lidí s diabetem prvního stupně a srovnali je se snímky 24 osob, kteří tímto onemocněním netrpí.

Šlo vesměs o dobrovolníky ve věku od 18 do 50 let, jejichž průměrný věk byl 30-35 let. Všem pacientům s diabetem byla nemoc diagnostikována před 18. rokem věku, užívali inzulin a žili s cukrovkou nejméně 10 let.

DÁLE ČTĚTE:

Reduced Brain Volume Found in Diabetics

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 7.4. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?