Studie: Zdravotní pojištění pro mladé v USA prudce zdraží

7. 10. 2013 7:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Náklady zdravotního pojištění pro mladé Američany v nově zaváděném systému vzrostou v průměru téměř čtyřnásobně a mladí, kteří se považují za klíč k úspěchu celé reformy zdravotnictví, tak nebudou mít motivaci do něj vůbec vstupovat. Vyplývá to ze studie, kterou zveřejnil institut American Action Forum (AAF).


Segment mladých a zdravých lidí se považuje za klíč k úspěchu kontroverzní reformy prosazené prezidentem Barackem Obamou, protože tito lidé mají platit vysoké náklady péče pro starší a nemocné.

Bývalý prezident Bill Clinton minulý týden řekl, že „Obamacare“, jak se v USA nejvýznamnějšímu počinu Obamova funkčního období říká, bude fungovat jen tehdy, „pokud se do ní zapojí mladí“. Podle analýzy AAF však lidé od 18 do 35 let kvůli vysokým sazbám pojistného do systému nebudou mít pobídku vstupovat a raději se smíří s mnohem nižší pokutou za to, že se nepojistí.

V rozhodnutí zatím zůstat bez pojištění mladé a zdravé podpoří další kontraproduktivní rys systému. Ten umožňuje vstoupit do něj i později, aniž budou pojišťovny při určování cen moci přihlížet ke zdravotnímu stavu pojišťovaných nebo k jeho zdravotní historii, uvedla studie. AAF je organizace pro středopravou politiku a vede ji někdejší šéf Rozpočtového úřadu Kongresu Douglas Holtz-Eakinem.

Průměrné pojistné pro třicetiletého nekuřáka by se mělo podle studie po naběhnutí nového systému v příštím roce zvýšit na zhruba 187 dolarů (asi 3530 Kč) za měsíc z letošních průměrných 62 dolarů měsíčně. V průměru všech 50 států AAF nárůst spočítala na 260 procent.

V úterý vstoupil v platnost klíčový prvek Obamovy reformy, když se za těžkých technických problémů začaly rozjíždět burzy, které mají zprostředkovat zdravotní pojištění od pojišťoven. Reforma je nejambicióznějším sociálním programem v Americe od 60. let, výzkumy mínění ale setrvale ukazují, že u většiny Američanů je nepopulární a že během letošního roku se její pozice ještě zhoršila. Podle zářijového průzkumu CNN ji podporuje jen 39 procent lidí a neschvaluje ji 57 procent.

Studie zjistila, že čím bude mladý člověk vydělávat víc, tím nevýhodnější pro něj pojištění bude. Vláda sice bude dávat subvence k pojistnému lidem s příjmy od 100 do 400 procent částky hranice chudoby, ale jen lidé s příjmy do 133 procent této sumy bude subvence krýt 100 procent pojištění.

Menší motivaci budou už mít lidé s příjmem 20 100 dolarů (379.000 Kč) ročně, tedy 175 procent hranice chudoby. Ti zaplatí na ročním pojistném 449 dolarů (8470 Kč), což pro ně bude trojnásobek pokuty za nepojištění. A člověk s příjmem přes 37 000 USD už bude zcela bez subvence a bude platit ročně pojištění 2839 dolarů, více než desetinásobek pokuty, zjistil analytik AAF Sam Cappellanti. Medián příjmů amerických domácností se pohybuje mírně nad 50 000 dolary ročně.

Pojistné bude v Obamově systému tak vysoké hlavně proto, že kvůli zákazu přihlížet ke zdravotnímu stavu pojištěnce budou mít pojišťovny mnohem vyšší náklady na rizikové jedince a na ty, kdo se pojistí až poté, co onemocní. To zvýší sazby pojistného pro všechny ostatní.

Dalšími faktory, které zvýší ceny pojistného, budou daně z pojištění a poplatky, které budou muset pojišťovny platit na burzách pojištění. Podle Cappellantiho se tak vytvoří „smrtící spirála“, kvůli níž pojistné příští rok „exponenciálně“ vzroste.

„Mladí a zdraví se nepojistí, protože vzhledem k jejich nízkým nákladům na zdravotnictví to bude pro ně finančně nevýhodné. V souboru pojištěnců tak budou mít převahu starší a nemocní, což dále zvýší ceny a odežene od systému pojišťovny, až se systém stane neudržitelným,“ uzavírá studie. Kritici Obamovy refomy předpovídají, že krach nového systému povede k tlaku na zavedení socializovaného systému zdravotnictví se státem jako hlavním plátcem podle evropského vzoru.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?