Subutex - nová droga?

22. 10. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V poslední době proběhla médii zpráva o nové droze na české drogové scéně. Podle informací a zkušeností terénních pracovníků občanského sdružení SANANIM se jedná o Subutex, který je oficiálně používán k substituční terapii osob závislých na opiátech...


podobně jako Metadon. Redakci Zdraví.Euro.cz o tom informovali pracovníci SANANIMu.

Dle odhadu terénních pracovníků SANANIMu je Subutex v současné době zneužíván až padesáti procenty klientů závislých na opiátech právě pro jeho dostupnost a nízkou cenu na černém trhu. Jeho užívání však s sebou nese poměrně velká rizika: přestože se jedná o látku určenou pro užití per os (ústy), klienti ji užívají intravenózně (injekčně do žíly) a její kombinace s dalšími běžně zneužívanými látkami (hypnotiky, zejména Rohypnolem) může vést až k útlumu dýchacího ústrojí, ztrátě vědomí a smrti.

Subutex v současné době mohou předepisovat jak lékaři specialisté, tak i praktičtí lékaři. Uvažuje se o možnosti omezení jeho preskripce s tím, že by ho nadále mohli předepisovat pouze odborní lékaři a substituční programy. Tento zásah však může mít i některé negativní dopady, například v případě omezení dostupnosti Subutexu by se většina klientů vrátila k mnohem dražšímu a neméně rizikovému heroinu, u kterého hrozí vyšší pravděpodobnost předávkování, a zvýšená potřeba finančních prostředků by s sebou pravděpodobně nesla také nárůst počtů trestných činů spáchaných drogově závislými osobami.

Občanské sdružení SANANIM (z latinského Sanitas Animae - zdraví duše) se již více než deset let zabývá prevencí a léčbou drogových závislostí a poskytuje komplexní systém služeb jako jsou terénní programy, kontaktní centrum, denní stacionář, terapeutické komunity v Němčicích a Karlově, doléčovací centrum a drogové informační centrum.

Více informací najdete na www.sananim.cz nebo www.drogovaporadna.cz.

www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?