SÚKL prý pochybil, Svaz pacientů se obrátí na policii

24. 8. 2009 9:53
přidejte názor
Autor: Redakce
Svaz pacientů se chce začátkem září obrátit na policii s podezřením, že Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) pochybil při výběru firem na vypracování systému centrálního úložiště dat. ČTK to řekl prezident Svazu Luboš Olejár. Cena, kterou SÚKL podle Olejára firmě zaplatil, byla neúměrně vysoká...


Podle něj stál rozjezd celého projektu 420 milionů korun, následující tři roky pak má ústav zaplatit po 90 milionech korun.

Podle mluvčí SÚKL Veroniky Petlákové však byla cena mnohem nižší, veškeré údaje k soutěži jsou veřejně přístupné na webových stránkách SÚKL a je možné je zkontrolovat.

Podle SÚKL jednorázové náklady na zřízení centrálního úložiště dat dosáhly 83,3 milionu korun. Do této chvíle bylo zaplaceno zhruba 69 milionů korun. Částka 420 milionů korun, která se podle Petlákové někdy nesprávně uvádí, souvisí s případným budoucím napojením úložiště dat do projektu e-health (elektronické zdravotnictví). Za servisní činnosti plánované pro období tří až pěti let zatím SÚKL vydal zhruba dva miliony korun.

V souvislosti s centrálním úložištěm vypisoval SÚKL celkem tři zakázky: na software úložiště, software pro dodávku dat od lékáren a systém zabezpečení dat. Na realizaci zakázek se podílejí firmy Netprosys, Telefónica O2 a Aquasoft. Server Aktuálně.cz v červnu napsal, že Netprosys má vazby na Hutnickou zdravotní pojišťovnu (HZP), která se spojila s pojišťovnou Agel třineckého miliardáře Tomáše Chrenka.

Olejár dnes navíc přišel s informací, že jedna z firem, které figurují v obchodu s úložištěm, má vazby na ruskou mafii. Stejná firma prý za nejasných okolností podle Olejára dostala také zakázku od ministerstva zemědělství. Konkrétnější zatím nebyl, jeho tým prý nyní pracuje na podkladech. Jakmile je bude mít hotové, obrátí se na policii.

Projekt centrálního úložiště dat narazil také na problém s ochranou osobních údajů. Po necelých čtyřech dnech fungování na začátku srpna pozastavil SÚKL provoz elektronických lékových záznamů. Ústav tvoří lékové záznamy z hlášení lékáren o výdejích léků do centrálního úložiště. Podle Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) tam ale shromažďuje ústav citlivá data o zdraví pacientů nezákonně, nemá k tomu totiž jejich souhlas.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?