SÚKL: Revizi nebylo možné stihnout

9. 4. 2009 10:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Státní ústav pro kontrolu léčiv přiznal, že nestihl provést revizi cen léků tak, jak mu ukládá zákon. Kontrolu ale nebylo podle šéfa ústavu Martina Beneše možné provést, nový systém totiž vyžadoval vytvoření nových pravidel na revizi úhrad. Kritiku některých médií, že tak došlo ke zbytečným miliardovým výdajům odmítá...


Informace z Asociace farmaceutických firem o tom, že Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) neprovedl revizi u devadesáti procent léků a tím připravil systém zdravotnictví o dvě miliardy korun, vyvolal diskusi o náročnosti nového systému revize.

Ústav na kritiku zareagoval poměrně rychle, ihned připravil tiskovou konferenci, na které se pokusil problematickou situaci vysvětlit.

Šéf Martin Beneš nicméně přiznal, že ústav úhrady léků hrazených ze zdravotního pojištění loni skutečně prověřit nestihl. Odmítá ale, že by tím zdravotnictví přišlo o dvě miliardy korun. „Nevím na základě čeho došlo k výpočtu tohoto čísla,“ reagoval náměstek ministryně zdravotnictví Pavel Hroboň.

Za zpoždění může nový systém stanovení úhrad

Důvodem zpoždění bylo právě výše zmíněné zavedení nového systému, který vnáší do celého procesu mnohem více transparentnosti. Je ale také náročnější na provedení, vyžaduje více administrativy a tudíž personální kapacity.

„Předchozí systém stanovení úhrad byl založen na stanovení hypotetické výše úhrady bez důkazu. K dispozici byly pouze číselníky se stanovenými úhradami, nikoliv rozhodnutí obsahující informace na základě čeho byla úhrada stanovena,“ vysvětloval Beneše.

Nový systém ale podle něj splňuje tři hlavní požadavky: transparentnost, předvídatelnost a možnost odvolání. A hlavně vyhovuje evropské legislativě, které jsme se musely přizpůsobit. Právě toto zavedení si vyžádalo vytvoření zcela nových pravidel na revizi úhrad.

„Nemohli jsme použít data z minulých let, celý proces byl proto mnohem časově náročnější, neměli jsme dostatek personálu, ale rozhodně jsme dělali, co jsme mohli,“ dodal Beneš.

Změnit by se měla i přebujelá administrativa

Zahájení revize úhrad se odsunulo i proto, že jí předcházela revize maximálních cen. Zákon, který tuto povinnost ústavu ukládá, platí od ledna 2008. Souvisí se vstupem Česka do EU a takzvanou transparenční směrnicí. Dosud rozhodovalo o maximálních cenách ministerstvo financí a o úhradách komise na ministerstvu zdravotnictví.

Nově přešly oba úkoly na SÚKL. Hroboň připomněl, že Česko mohlo mít nový systém revize cen a úhrad mnohem dřív, pokud by hned v roce 2002 začalo ministerstvo zdravotnictví na změně pracovat.

Do roku 2006 ale nepodniklo nic ke sladění české legislativy s evropskou, Česku hrozila žaloba. Ústavní soud odebral k 1. lednu 2008 ministerstvu rozhodování o úhradách léků a předal je na SÚKL.

Kvůli novému systému došlo k obrovskému zvýšení administrativy, ale i to by se v budoucnu mělo změnit. Ministerstvo totiž již připravilo do vlády návrhy, které proces revize cen a úhrad zjednoduší. Mimo jiné navrhuje jednodušší proces pro nová generika, tedy levnější varianty drahých léků, který zajistí jejich rychlejší vstup na trh.

msvo, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?