SÚKL se odvolal proti rozhodnutí úřadu na ochranu soukromí

31. 8. 2009 10:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) se odvolal proti rozhodnutí Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), že shromažďoval citlivá data o zdraví pacientů v rozporu se zákonem. ČTK to řekla Hana Heringová z tiskového oddělení SÚKL. Námitky ústav podal minulý týden, termín byl do konce srpna. Podnět k prošetření dala Česká lékárnická komora (ČLeK)...


Informace o užívaných lécích shromažďuje SÚKL prostřednictvím centrálního úložiště od začátku roku. Dají se z nich odvodit nemoci, kterými člověk trpí.

Mluvčí ÚOOÚ Hana Štěpánková ČTK potvrdila, že odvolání úřad obdržel. Obě mluvčí ale odmítly poskytnout bližší informace až do okamžiku pravomocného ukončení kontrolního řízení. SÚKL pouze obecně uvedl, že požaduje změny některých částí kontrolního protokolu ochránců soukromí.

„Zatím je to u předsedy úřadu, který pravděpodobně si k tomu vyžádá vyjádření rozkladové komise,“ řekla Štěpánková. Předseda ÚOOÚ poté rozhodne, zda přijme námitky nebo jen část z nich, anebo je naopak odmítne, dodala mluvčí.

Ústav shromažďoval lékové záznamy z hlášení lékáren o výdejích léků na recept a bez lékařského předpisu s omezením do centrálního úložiště. Provoz elektronických lékových záznamů zastavil začátkem srpna po necelých čtyřech dnech fungování, nedává to ovšem do souvislosti s rozhodnutím ochránců soukromí. Datum opětovného spuštění zatím není určeno.

Podle kontrolního protokolu, který má ČTK k dispozici, ústav osobní údaje z lékových záznamů dostatečně nezabezpečil proti zneužití a nezajistil, aby v rámci automatizovaného zpracování osobních údajů používaly systém pouze oprávněné osoby. Ochránci soukromí proto SÚKL nařídili, aby dál neshromažďoval osobní údaje pacientů a již získaná data zlikvidoval. SÚKL zatím shromažďování dat pouze pozastavil.

Na vlastním spuštění a následném provozu centrálního úložiště podle ústavu neshledal ÚOOÚ žádné nedostatky. Rovněž tak ochrana shromážděných osobních údajů přímo v centrálním úložišti nebyla hodnocena jako nedostatečná, sdělila Heringová.

Proti rozhodnutí předsedy se lze ještě odvolat podáním žaloby k soudu. „Pokud je uložena například pokuta, ta musí být zaplacena, respektive složena. Pak teprve je možné podávat žalobu,“ vysvětlila Štěpánková. Rozkladová komise ÚOOÚ se podle ní sejde pravděpodobně někdy v září. Přesné lhůty, dokdy se má rozhodnout, v zákoně o ochraně osobních údajů stanoveny nejsou, postupuje se podle správního řádu, dodala mluvčí.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?