SÚKL: Většina lékařů bude mít eRecept jako součást softwaru

11. 10. 2017 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Většina lékařů bude mít podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) elektronické recepty jako součást lékařského softwaru. Musí ale počítač s internetem v ordinaci už používat. Těch, kteří ho nemají, je podle odhadů asi pět až sedm procent.


Lékaři se navíc musí registrovat do systému a zařídit si elektronický podpis. Výrobce jednoho z lékařských systémů ale upozorňuje na to, že administrativa je přebujelá. V ČR včera protestovali praktičtí lékaři, ambulantní specialisté i zubní lékaři kvůli rostoucí byrokracii a podfinacování praxí.

„Příští rok bude pro lékaře z hlediska legislativních změn a novinek skutečně extrémně náročný. Čeká je nejen od 1. ledna eRecept a od 1. března EET, ale v květnu také nařízení EU GDPR o ochraně osobních dat. Lze proto očekávat, že zejména někteří starší zubní lékaři, kteří nemají potřebné vybavení jako sofistikovaný ordinační software či připojení k internetu, nebudou chtít toto vše řešit a raději se rozhodnou pro zavření, nebo spíše odprodej svých ordinací,“ řekl Jan Svoboda z firmy XDent, která poskytuje lékařský software asi 2500 zubařů.

Velká většina ordinací i nyní vede kartotéku a vyplňuje recepty přes některý z lékařských programů. Elektronické recepty bude mít jako jejich součást. Musí si ovšem vyřídit registraci na datové úložiště, kam se všechny recepty budou nahrávat. Lékaře do něj registruje SÚKL, který eRecept provozuje. Její vyřízení trvá dva až tři týdny, každého lékaře musí potvrdit Česká lékařská komora. Nutný je také elektronický podpis.

„Přestože po softwarové stránce bude na eRecept připraveno odhadem okolo 98 procent stomatologů, lze očekávat, že zejména vinou nedostatečné informovanosti bude toto číslo ve výsledku nižší,“ dodal Svoboda.

Lékaři ale tvrdí, že systém je nepřipravený a chtějí, aby byl nejdříve nepovinný, aby si ho mohli vyzkoušet. To ale ředitel SÚKL Zdeněk Blahuta už dříve odmítl s tím, že eRecept funguje na dobrovolné bázi už několik let a lékaři si ho mohli vyzkoušet. Na konci září byla do systému zapojena většina lékáren a přes 10.000 lékařů. Dalších 20.000 má o registraci požádáno.

Od března přibude lékařům také povinnost elektronicky evidovat tržby. U praktických lékařů jde podle předsedy Sdružení praktických lékařů Petra Šonky například o potvrzení pro různé průkazy, například řidičský nebo zbrojní, či pracovnělékařské prohlídky. Lékaři budou muset nově tržby evidovat a každému pacientovi vydat účtenku. Obávají se ale nákladů navíc.

„Podobné obavy panovaly také mezi podnikateli v pohostinství před spuštěním první vlny EET v prosinci 2016. Jak se ale ukázalo, elektronická evidence tržeb žádný velký problém nebyla,“ řekl provozní ředitel společnosti KASAmax Martin Laštovica. Lékařům bude podle něj stačit chytrý mobilní telefon s aplikací, která může stát kolem 150 korun měsíčně. Účtenku pak může, stejně jako dosud, vystavit ručně.

Lékařům vadí kromě rostoucí byrokracie také systém financování jejich praxí. V návrhu úhradové vyhlášky se počítá u ambulantních specialistů a zubařů s minimálním růstem, u praktických lékařů dokonce s poklesem oproti letošnímu roku.

Koalice praktických lékařů, která protest organizuje, sdružuje praktiky včetně dětských, ambulantní specialisty a zubaře. Lékařů těchto odborností je kolem 19.500. Registrovaných zubařů je na 10.000, praktických lékařů zhruba 5500 a ambulantních specialistů kolem 4000.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?