SÚKL vydal seznam hrazených léků s chybou, lékárníci žádají odškodné

2. 4. 2010 8:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) včera vydal nový seznam léčivých přípravků, hned ten den ho ale musel aktualizovat. Došlo totiž k chybě a v seznamu nebyly dvě skupiny léků na tlak. Lékárníkům prý vznikla finanční škoda, vymáhat ji budou po ministerstvu. Žádají také omluvu za vzniklé potíže.


Nový číselník začal platit včera ráno, ještě v průběhu dne ale došlo k jeho aktualizaci. Důvodem k této této změně byl fakt, že při zpracování seznamu došlo k chybě a nebyly v něm obsaženy dvě skupiny léků. Lékárny tyto konkrétní přípravky tak dávaly za původní úhrady, nové ale klesly až o 60 procent. To znamená, že pojišťovny dají lékárnám až tyto nižší úhrady, lékárníkům tak vznikla finanční škoda. Tu budou žádat po ministerstvu zdravotnictví. „Nejdřív musí být ty škody vyčísleny a potom můžeme vyzvat provozovatele, aby uplatnili náhradu škody na ministerstvu,“ potvrdil Zdraví.Euro.cz mluvčí České lékárnické komory Aleš Krebs.

Lékárny budou požadovat finanční náhradu

Komora na problém média upozornila s tím, že vydávání těchto léků bylo chaotické a nepřehledné. Rozdíl mezi cenou a úhradou by měl sice doplatit pacient, lékárny však nemohly účtovat pacientům víc, protože neznaly nové úhrady. „My v tuto chvíli nejsme schopni říci, o kolik stoupne doplatek pacienta, protože v seznamu tyto léky nejsou,“ uvedl dále Krebs ještě předtím než ústav chybu napravil. Komora také vydala doporučení členům, aby do doby, než bude seznam doplněn, tyto léky pacientům nevydávali. Seznam obsahuje zhruba 200 položek, dostaly jej všechny lékárny. „Požádám ministryni zdravotnictví Danu Juráskovou a ředitele SÚKL Martina Beneše o veřejnou omluvu lékárníkům a pacientům za potíže vzniklé pochybením státní správy,“ píše prezident komory Stanislav Havlíček v dopise lékárníkům.

Chybu Ústav rychle napravil

Státní ústav pro kontrolu léčiv zareagoval na chybu velmi rychle. Již v odpoledních hodinách seznam aktualizoval a informoval lékárny a distributory. „K tomuto mimořádnému kroku SÚKL přistoupil s ohledem na technickou chybu, ke které došlo při zpracování Seznamu,“ uvedla mluvčí ústavu Veronika Petláková. Dodala, že chyba byla způsobena lidským faktorem a bude řešena podle interních směrnic.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?