SÚKL vzkazuje lékárnám: zákon jste neporušily

7. 8. 2009 10:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Státní ústav pro kontrolu léčiv vyzval lékárny, aby i nadále po posílaly informace o lécích, které vydávají svým pacientům. Rozhodnutí úřadu na ochranu dat podle něj prý není pravomocné a proto lékárny žádný zákon komunikací s centrálním úložištěm neporušily. SÚKL zároveň až do odvolání pozastavil pilotní provoz elektronických lékových záznamů...


¨

Podle SÚKLu lékárny nemají reagovat na výzvu České lékárnické komory, který doporučila okamžité ukončení komunikace s centrálním úložištěm. Podle ředitele ústavu Martina Beneše úřad sledoval dodržování zákona o osobních údajích, nikoli činnost centrálního úložiště, vysvětlil. „Kontrolován byl ústav, nikoli lékárny. Dopady nařízení se vztahují jen přímo na SÚKL,“dodal. Na svých internetových stránkách navíc SÚKL upozorňuje, že rozhodnutí není pravomocné a SÚKL proti němu podá námitky. „Byla tedy i nadále zachována povinnost lékáren dodržovat zákon o léčivech, který jim ukládá povinnost hlášení vydaných léčivých přípravků a ověření předchozích výdejů při výdeji léčivých přípravků v rámci kategorie bez lékařského předpisu s omezením,“ doplnil dále Beneš.

Protokol není finální

Česká lékárnická komora navíc vyzvala SÚKL, aby protokol zveřejnil, podle jejího prezidenta Stanislava Havlíčka to dluží všem pacientům, o kterých data nezákonně sbírala. Podle SÚKL to ale nemá v této fázi smysl, po podání námitek je možné, že bude totiž změněn. „Je ale logické zveřejňovat dokument, který není finální? Dokument, který může za měsíc vypadat úplně jinak? SÚKL nechce žádné údaje tajit, ale zveřejnit nedokončený protokol a zpřístupnit tak údaje obsažené v něm k možné manipulaci či tvorbě zavádějících informací, není z našeho pohledu správné. SÚKL se samozřejmě, stejně jako i v minulosti, nebude bránit komunikaci,“ vysvětloval postup SÚKL Beneš.

Elektronické záznamy zatím končí

V reakci na vydání protokolu Úřadem pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) se ústav rozhodl dočasně zastavit pilotní provoz elektronických lékových záznamů. „S ohledem na současnou situaci v souvislosti s vydáním Kontrolního protokolu Úřadu pro ochranu osobních údajů a ve snaze minimalizovat obavy veřejnosti o bezpečnost osobních údajů se Státní ústav pro kontrolu léčiv rozhodl pozastavit možnost podání žádosti o přístupovou identifikaci do centrálního úložiště a také vlastní vstup do lékového záznamu,“ sdělila mluvčí Veronika Petláková. Rozhodnutí je platné až do odvolání.

msvo, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?