SÚKL zamýšlí uvolnit prodej léků s efedrinem a kodeinem

11. 5. 2009 9:42
1 nový názor
Autor: Redakce
Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) zvažuje, že by se do půl roku léky s efedrinem a kodeinem, které jsou dosud na předpis, prodávaly volně. Změna má ale řadu kritiků, podle kterých se začnou volně dostupné medikamenty zneužívat k výrobě pervitinu...


Uvedl to sobotní Pražský deník.

Návrh na volný prodej léků s efedrinem a kodeinem přichází v době, kdy jsou léky s pseudoefedrinem kvůli masivnímu zneužívání k výrobě pervitinu k dostání jen na občanku a v omezeném množství, uvedl deník.

„Nemá to logiku. Po dlouholetém úsilí se nám podařilo dostat léky s pseudoefedrinem pod částečnou kontrolu a najednou budeme uvolňovat prodej léků s efedrinem?“ cituje list bývalého šéfa Národní protidrogové centrály Jiřího Komorouse. Zneužitelnost léků s efedrinem a pseudoefedrinem je podle něj stejná. „Pervitin se navíc z léků obsahujících efedrin původně vyráběl,“ upozornil Komorous, který zřejmě bude náměstkem nového ministra vnitra.

Šéf ústavu pro kontrolu léčiv Martin Beneš však prý tvrdí, že z 60 tablet léků s pseudoefedrinem, které mohou pacienti bez předpisu za měsíc maximálně dostat, se dostačující dávka drogy vyrobit nedá. „Stejně tak budou nezneužitelné i léky s efedrinem a kodeinem,“ míní Beneš.

Zpochybňuje to nejen Komorous, ale také poslanec za ODS a lékař Boris Šťastný. „Šedesát tablet s obsahem 1800 miligramů pseudoefedrinu stačí narkomanovi k výrobě 20 dávek pervitinu, což je obrovské množství,“ uvedl Šťastný.

V případě zvýšení dostupnosti léků, jako je Alnagon nebo Kodein, navíc podle odborníků hrozí, že se dočká renesance jiná česká droga zvaná Braun, která je v současnosti na ústupu.

„Jde o takzvaný český heroin. Nebezpečný opiát, který se vyrábí z kodeinu a byl záležitostí hlavně 80. let,“ varoval podle listu Komorous

ČTK

Pavel13 (neregistrovaný)

Zase tisíce chytráků, chce lidem radit a nařizovat co je pro něj dobré.
Téměř vše co bylo nahoře napsáno jde rozporovat a zvláště ta tzv. odborná stanoviska pana Komorouse.
Kdy už společnost konečně pochopí, že kriminalizace, nebo jakákoli prohibice ničemu nepomůže - snad jen ceně na černém trhu.
PANICKÝ STRACH ESTABLISCHMENTU Z DROG PRAMENÍ Z JEJICH NEZNALOSTI A LPĚNÍ NA DOGMATECH !

  • Našli jste v článku chybu?