SÚKL změnil stanovisko. Rakouské dříky se používat nesmí

10. 5. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Případ spojený s implantováním dříku Ana Nova rakouského výrobce jako součásti náhrady kyčelního kloubu není zdaleka u konce. SÚKL totiž používání endoprotéz s tímto dříkem zastavil. Kloubní náhradu však lékaři už implantovali pěti pacientům soukromé Nemocnice svaté Zdislavy v Mostištích...


Mostiště/ Praha -

Lékařům zdejšího zdravotnického zařízení na Velkomeziříčsku ústav uložil, aby zdravotní stav těchto pacientů, kteří zde byli operováni v březnu, sledovali. Lékaři mají předložit zprávu o funkčnosti a bezpečnosti použitých součástek.

Právě tím má nemocnice prokázat, že zdraví klientů nebylo poškozeno. V opačném případě je SÚKL připraven přikročit k patřičným opatřením. Pracovníci prověřují další skutečnosti, které se objevily.

Kvůli předchozímu rozhodnutí SÚKL nebyly uděleny žádné sankce

Pokud by se prokázalo, že v nemocnici lékaři prováděli nepovolené klinické zkoušky na pacientech, státní ústav by z toho vyvodil patřičné postihy. Připustil to jeho ředitel Milan Šmíd.

Ten přitom v minulé zprávě z třiadvacátého dubna písemně prohlásil, že bezpečnost operovaných pacientů není ohrožena, endoprotézy se mohou od dubna v republice používat.

Z toho důvodu nebyly nemocnici uloženy žádné sankce, přestože lékaři mostišťské nemocnice je pacientům voperovali tři týdny před certifikací právními předpisy České republiky.

Ústav vše přezkoumá znovu

Jak je možné, že SÚKL nyní změnil stanovisko? „Předložené doklady jsou součástí dokumentace potřebné pro udělení evropského certifikátu, ale nenahrazují ho,“ vysvětlil Milan Šmíd. SÚKL proto nyní obnovil řízení, ověřuje předložené doklady a po nemocnici požaduje jejich doplnění.

DÁLE ČTĚTE:
Neschválené protézy v Mostišti
Lékař: Pacienti dostávají nevyzkoušené klouby
Lékař si koupil Nemocnici svaté Zdislavy

„K ověření skutečnosti u rakouských úřadů se zatím nepřistoupilo, protože evidence všech certifikátů pro zdravotnické prostředky ve státech EU není obvyklou praxí,“ uvedl Šmíd pro sdělovací prostředky.

Dodal, že inspektoři jeho ústavu v dubnu při šetření případu v nemocnici dospěli k závěrům, že endoprotézy mají certifikát a neohrožují bezpečnost pacientů pouze na základě předložených dokladů od vedení nemocnice. Jejich pravdivost neověřovali.

Ředitel a majoritní vlastník nemocnice Jaroslav Tvarůžek od doby, kdy se objevily nové informace od jednoho z rakouských ortopedů, že klouby nejsou certifikovány v Rakousku, mlčí. Současný primář ortopedie v Nemocnici svaté Zdislavy Jiří Šajnar stejně tak.

K případu, který stál místo bývalého primáře ortopedie Jiřího Stryhala, neboť požadoval certifikaci kloubů, se zítra má vyjádřit rovněž Česká ortopedická společnost. Postoj zaujme i Česká lékařská komora.

Z podezření ze dvou trestných činů - pojistného podvodu a podvodu na pacientech kauzu prošetřují brněnští kriminalisté.

Vysočina

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?