Šumperská nemocnice otevřela nový pavilon za více než 160 milionů

18. 5. 2017 17:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Šumperská nemocnice otevřela nový pavilon s řadou moderních pracovišť, ambulancí i nemocniční lékárnou. Stavba trvala zhruba rok a stála více než sto milionů korun.


Dalších 60 milionů korun investoval majitel nemocnice do nákupu špičkové zdravotnické technologie. Jde o největší dosavadní investici šumperské nemocnice, řekla její mluvčí Hana Hanke. Třípatrový radiodiagnostický pavilon se podle zástupců nemocnice podepsal také na změně historické podoby nemocničního areálu.

Stavba pavilonu začala loni na jaře. Na začátku letošního roku v něm již bylo otevřeno nové pracoviště magnetické rezonance, které dosud v šumperském regionu chybělo. Jeho součástí je přístroj za téměř 30 milionů korun, vyšetřováni jsou na něm převážně pacienti s neurologickými onemocněními, zejména mozku a páteře, a pacienti s onemocněním kloubů. „Vyšetření se také využívá jako doplnění CT nebo ultrazvukového vyšetření. Díky tomu jsme tak schopni výrazně rozšířit možnosti diagnostiky v naší nemocnici,“ uvedl primář radiodiagnostického oddělení Jiří Gerold.

Do nového pavilonu se přestěhovalo mamografické pracoviště, pro které nemocnice zakoupila nový mamograf za více než pět milionů korun. Vůči pacientkám je šetrnější a umožňuje přesnější zobrazení díky lepší ostrosti pořízených snímků. Podle primáře Gerolda je v šumperské nemocnici ročně vyšetřeno jen během prevence zhruba 10.000 žen a lékaři provedou dalších 900 diagnostických vyšetření.

Od poloviny května pacienti v novém pavilonu najdou kardiologické ambulance, dětskou, gynekologickou a porodnickou ambulanci. Nového zázemí se dočkaly interní a diabetologická ambulance. Nemocnice sem přesunula i svou lékárnu, která je tak nově pacientům mnohem blíž. Třípatrový pavilon je s ostatními lůžkovými pavilony propojen speciálním koridorem. „Pacienti tak nebudou zatěžováni složitými venkovními přesuny a vyšetření budou moci podstoupit pod jednou střechou,“ doplnila mluvčí Hanke.

Nemocnice Šumperk je soukromým zdravotnickým zařízením. Vlastní ji od roku 2015 lékař Martin Polach, kdy ji získal od skupiny Agel. Do rozvoje nemocnice investoval stovky milionů korun. Změna majitele šumperské nemocnice souvisí s dřívější transakcí, při které Polach miliardáři Tomáši Chrenkovi prodal svůj čtvrtinový podíl v Agelu a výměnou za to mu Chrenek na jaře přenechal nemocnici, která byla součástí zdravotnické skupiny Agel. Šumperská nemocnice ročně zajišťuje zdravotní péči pro zhruba 200.000 lidí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?