Šumperští lékaři vyšetřují nemocné uši s pomocí nového přístroje

3. 2. 2017 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Víc než jeden milion korun stál nový přístroj, takzvaný ORL unit, se kterým lékaři Nemocnice Šumperk nově vyšetřují nemocné uši, nos nebo krk.


Součástí přístroje je například speciální vyšetřovací mikroskop, monitor nebo endoskopy. Šumperští odborníci tak mají na jednom místě vše potřebné, což nejen zvyšuje kvalitu, ale také zkracuje čas vyšetření. „Nová vyšetřovací jednotka přináší vyšší komfort nejen nám lékařům, ale také pacientům. Přístroj umožňuje provedení kompletního ORL vyšetření na jednom místě, pacienti tak nemusí dojíždět za péčí na další specializovaná pracoviště,“ vysvětluje nespornou výhodu nového přístroje primář ORL oddělení MUDr. Jiří Kincl.

Součástí vyšetřovací jednotky je vyšetřovací mikroskop Zeiss, LED zdroj na endoskopické vyšetření nosu, nosohltanu a hrtanu, monitor, odsávání nebo třeba ohřev vody na výplach uší. K novému ORL unitu značky Heinemann Modula Duo bylo pořízeno i pacientské křeslo, které díky řadě funkcí poskytuje pacientům pohodlí a oporu při daném vyšetření. „Naše ambulance získala přístroj, který je dnes díky svému vybavení jedním z nejmodernějších na trhu. Věřím, že to naši pacienti ocení.“ dodává primář.

ORL oddělení nabízí široké spektrum operačních výkonů, a to jak v lokální, tak v celkové anestézii. Lékaři mají k dispozici vlastní operační sál. Nejčastěji prováděným výkonem je odstranění nosní mandle u dětí. Výkon se provádí v celkové anestezii pod endoskopickou kontrolou se zabezpečením dýchacích cest intubací. Mimo jiné ale také provádí endoskopické operace nosu a vedlejších nosních dutin, endoskopie horních cest dýchacích a polykacích včetně přímé laryngoskopie s možností diagnostické biopsie či terapeutické mikrochirurgie hlasivek. Ve spolupráci s chirurgickým oddělením zajišťují operativu štítné žlázy, která byla dříve doménou pouze chirurgických pracovišť.

Nemocnice Šumperk prochází v posledních dvou letech intenzivní rekonstrukcí a modernizací, ať už ve smyslu rozšíření spektra svých služeb, tak kvality. Letošní rok například zahájila otevřením nového pracoviště magnetické rezonance. Jeden z nejmodernějších diagnostických přístrojů je součástí nově otevřeného pavilonu R, jehož výstavba přišla na více než 160 miliónů korun. Díky trvalým investicím je tak šumperská nemocnice schopna poskytovat specializované zdravotní služby i nad rámec základních medicínských oborů, a to jak v ambulantní sféře, tak na svých odděleních.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?