Superbakterie poprvé zabíjela v Evropě

14. 8. 2010 7:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vůbec první smrtelnou oběť super-odolné bakterie nazvané NDM-1, na niž nezabírají antibiotika, ohlásila Belgie. Informovala o tom včera agentura AFP, podle níž jde o první zaznamenaný případ takového úmrtí.


Obětí nákazy se stal podle mikrobiologa Denise Piérarda z bruselské fakultní nemocnice AZ-VUB muž pákistánského původu, žijící trvale v Bruselu, který zemřel po návratu z Pákistánu.

Tam byl hospitalizován s těžkým zraněním nohy po dopravní nehodě a poté byl převezen do Belgie. To už ale byl jeho organismus bakteriemi zaplaven.

K úmrtí došlo už v červnu, informace vyplouvá na povrch až nyní, když se Evropou šíří zprávy o pronikání vražedných bakterií z Asie na starý kontinent. Podle nejmenovaného mikrobiologa univerzity v Lovani byl v Belgii letos zjištěn ještě jeden případ, uvedla AFP, další podrobnosti zatím nejsou k dispozici. O další trojici nakažených bakterií NDM-1 rovněž včera informoval také odborník v Austrálii, který zároveň vyjádřil obavy z dalšího šíření infekce. Tito tři infikovaní byli hospitalizováni po návratu z Indie, kde nejméně jeden z nich podstoupil plastickou operaci.

Podle šéfa oddělení infekčních nemocí v nemocnici v australské Cannbeře Petera Collignona tyto případy znamenají „špičku ledovce“. „Nakažených tu musí být mnohem víc, protože tuto zvláštní bakterii je těžké odhalit, pokud není k dispozici speciální vybavení,“ řekl Collignon AFP. Jednoho z Australanů prý léčil sám. Další dva jsou v Novém Jižním Walesu a Queenslandu.

„Neléčitelný“ zárodek byl objeven v jejich moči a nezpůsobuje jim prý moc potíží.

Z Asie se tato bakterie, přežívající obvykle v zažívacím traktu, šíří často právě tzv. chirurgickou turistikou - přivezou ji pacienti po zákrocích, jež si nechali provést v tamních nemocnicích.

O více než třiceti případech nákazy NDM-1 v Británii tento týden informovala tamní odborná média. Všichni nakažení se podrobili lékařskému zákroku v Indii nebo Pákistánu.

Nakažených tu musí být mnohem víc, protože tuto zvláštní bakterii je těžké odhalit, říká Peter Collignon, lékař

Podle studie zveřejněné ve středu v britském odborném časopise The Lancet Infectious Diseases byla bakterie NDM-1 zjištěna u 37 britských pacientů, z nichž někteří předtím pobývali v Indii a Pákistánu, aby tam podstoupili plastickou či jinou operaci.

Na lék se může čekat celé roky

Superbakterie se objevila také již v USA, Kanadě nebo v Nizozemsku u pacientů, kteří pobývali v Indii.
Vědci vzhledem k mimořádné odolnosti bakterie a intenzívní migraci lidí varovali před jejím dalším rychlým rozšířením po celé planetě, tím spíš, že vyvinout a otestovat novou generaci účinného léku je úkol vyžadující i dlouhou řadu let.

Bakterii NDM-1 v roce 2009 poprvé objevil britský vědec Timothy Walsh z univerzity v Cardiffu u švédského pacienta, který byl předtím hospitalizován v Indii.

NDM-1 je zkratkou enzymu, který produkuje a díky němuž odolává takřka všem nyní dostupným antibiotikům, nevyjímaje ty nejsilnější, jež se nasazují na zvlášť naléhavé případy a závažné infekce, včetně tzv. karbapenemů. Působí proti ní jen dvě antibiotika, jedno z nich je navíc málo účinné.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?