Svátky a duševní zdraví

20. 12. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Svědčí o velké přizpůsobivosti a odolnosti člověka jako živočišného druhu, že těžké období Vánoc přečká ve zdraví. Ačkoli si to mnozí nepřiznají, po Vánocích se často s úlevou vracejí do práce. Lodičky z vlašských ořechů si v plastovém umyvadle dnes pouští málokdo. Zato se rozšířily jiné, prazvláštní zvyky. Další generace nad nimi jistě budou udiveně kroutit hlavami.


ilustrační foto

Zvykem značné části naší populace se stalo vrhat se před Vánocemi do obchodů. Jindy vcelku uvážliví lidé tam vykupují zboží, o které by během roku okem nezavadili, natož aby kvůli němu vytahovali peněženku.
Aby neměli vánočního stresu málo, stejně zběsile si počínají i doma. Snaží se dostat svá obydlí do takového stavu, aby se méně podobala chlévu. Je to s podivem, protože právě ve chlévě došlo před lety k slavné události, kterou na Vánoce oslavují.

Mýtus šťastných Vánoc

Vyčerpaní, nevyspalí a upracovaní členové rodiny se konečně sejdou před rozsvíceným vánočním stromečkem. Velmi se pak diví, že nejsou šťastní. Šťastní by možná byli, kdyby Štědrému dni předcházel několikadenní odpočinek. To se ale povede málokomu.

Dalším velkým zdrojem vánočního utrpení je pověra, že o Vánocích jsou všichni blažení, dokonce i ti bezdomovci, protože dostanou od magistrátu nebo charity vykostěného kapra. To je ale omyl. O Vánocích ožívají doutnající konflikty. Ti, kteří jsou sami, mají pocit vyvrhelů. Během roku jim společnost do jisté míry nahrazovali kolegové v práci, ale o Vánocích většina lidí do práce nechodí. Ti, kdo žijí v rodinách, se zase někdy během roku s příbuznými míjeli nebo se některým členům rodiny úspěšně vyhýbali. Neřešené rodinné problémy se zametaly pod koberec. Uklidit tento mezilidský nepořádek během Vánoc není vždy snadné.

V emotivní atmosféře Vánoc mohou snadno ožívat dávné křivdy z dětství. Dítko třeba našlo pod stromečkem šálu místo vysněného hafana. Pejska chtělo, aby si mělo s kým povídat, když rodiče nemají čas. Po dvaceti letech, nyní již jako dospělý muž, najde pod stromečkem zase šálu! Vyvolá to v něm neradostnou náladu, jejíž zdroj si on ani okolí neuvědomují.

Proti dietám i z zdravému rozumu

Koníčkem většiny žen je držet nějakou dietu. Jsou to ale právě některé ženy, které před Vánocemi připravují pokrmy, jejichž složení se příčí veškerým dietám, ba i zdravému rozumu. K vánočnímu folkloru patří tyto lepkavé a přeslazené věci konzumovat a chválit. K dalším pohromám pro trávicí ústrojí řadíme smažené brambůrky, hranolky, přemíru smažených jídel a uždibování z nudy nebo ze stresu. Jíst bychom měli s mírou a jídlo pořádně rozžvýkat. Ale to vám říkali už ve škole, že? Jestliže se někomu jeho zneužívané trávicí ústrojí vzbouří, ať to přijme jako spravedlivý trest a začne se k útrobám chovat slušně.

Snad ještě podivnější je zvyk udělat z vánočních svátků cosi jako slavnosti různě koncentrovaných lihových roztoků. To pak vrcholí na svátek svatého Silvestra. Tento ctihodný muž působil ve 4. století po Kristu jako papež a byl údajně abstinent. K jeho koníčkům patřilo stavění kostelů. Jak nespravedlivé dokážou být dějiny!

Oslavit příchod Spasitele nebo památku dávného papeže kocovinou mi připadá stejně perverzní jako reklamy s vánočně opentlenými pivními láhvemi.

Jak přežít Vánoce ve zdraví

Ve vztahu k alkoholu zachovejte velkou zdrženlivost. Nejde jen o zmiňovanou kocovinu a nechtěný váhový přírůstek. Většina případů domácího násilí se u nás děje za situace, kdy jsou jeden nebo oba aktéři pod vlivem alkoholu. Něco takového by se k Vánocům opravdu nehodilo! Kromě toho je hodně lidí, kteří by alkohol neměli pít nikdy a za žádných okolností. Ani o svátcích ne! A nejedná se jen o lidi závislé.

Spiritualita (duchovnost) je zdravá. Advent, který Vánocům předchází, znamená cosi jako vnitřní úklid, ztišení, to, že se člověk vnitřně připraví. K tomuto období a k samotným Vánocům se hodí duchovní hudba, tichá meditace, účast na bohoslužbách či povznášející četba. Jestliže někdo pojímá Vánoce jako oslavu slunovratu, může si rozdělat na zahradě oheň a tančit kolem něj. Bude to zdravější než se cpát vanilkovými rohlíčky – když ovšem zachová požární předpisy.

Tím už se dostáváme k tělesné aktivitě. Zacvičit si, projít se v přírodě nebo v malebném zákoutí města patří asi k nejlepšímu, co lze o Vánocích udělat. Je to příjemné a zdravé. Samozřejmě jen v případě, že člověk zná a respektuje hranice svých tělesných možností. Zjednodušeně řečeno – při tělesném cvičení nebo práci se spalují tuky a látky, které vznikají při stresu. Navíc dochází po skončení tělesné aktivity často k příjemnému uvolnění. Já budu asi cvičit jógu a čínská cvičení. S nimi se vejdu na koberec a nemusím hledat tělocvičnu.

K nejúčinnějším způsobům, jak zvládnout stres, patří relaxační techniky. Jejich používání je poměrně jednoduché a v době volna se můžete nějakou naučit. Inspiraci najdete třeba na www.drnespor.eu, kde jsou volně ke stažení relaxační nahrávky a rukopis knihy o relaxačních technikách.
Vánoční svátky jsou skvělou příležitostí, jak posílit vztahy a aktivně odpočívat, tedy zaměstnat jiné části těla a mozku než ty, které používáme při práci.

Jednou z nejužitečnějších věcí na světě je diář. Doporučuji plánovat si nejen pracovní, ale i odpočinkové aktivity. Dobrá organizace času se hodí zvláště lidem, kteří by se jinak o svátcích nudili.
Ještě k dárkům. Skvělou možností je věnovat symbolický dárek, kterým projevíme své vřelé city. Třeba mrazák mi z tohoto hlediska nepřipadá právě ideální. Ale kdo ví, třeba i mrazák někoho zahřeje.

Vánoce jsou milníkem na cestě životem

Doporučuje se držet na uzdě svá očekávání. Na Vánoce a na jinou životní událost nelze pohlížet jako na konečný cíl, jehož dosažením se člověk stane navždy šťastný. To je možné jen v pohádkách, kde se v důsledku sňatku prince s chudou dívkou rozhostí trvalá a všeobecná blaženost. Vánoce jsou pouze milníkem na životní cestě, ne jejím cílem. Ten, kdo si od nich neslibuje přespříliš, bude možná příjemně překvapen.

Přeji vám i vašim blízkým pohodové Vánoce. P. S.: Pokud se budete chtít i o Vánocích trochu protáhnout: http://www.youtube.com/watch?v=i1_ mrFS98gM

Kam se obrátit v krizi

O Vánocích nefunguje většina psychiatrických ambulancí, volno mají i praktičtí lékaři a dobří přátelé mohou být na horách. Za této situace se člověk v krizi může cítit sám. Naštěstí však pracují některé linky telefonické pomoci, například Centrum krizové intervence má telefon 284 016 666. V Praze se i o Vánocích a na silvestra schází organizace Anonymní alkoholici (AAAA), kam lze přijít bez objednávání a anonymně. Kontakty na skupiny AA najdete na www.sweb.cz/aacesko.


O autorovi: Prim. MUDr. Karel Nešpor, CSc., PL Bohnice

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?