Svaz pacientů: Jedna pohotovost v okrese nestačí

21. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Svaz pacientů zásadně nesouhlasí s názorem ČLK, že každý okres může vystačit s jednou pohotovostí. "Jediná pohotovost není dost ani v místech velké koncentrace," říká viceprezident svazu Josef Mrázek...


PRAHA - Jedna lékařská pohotovost s jedním lékařem na 100 tisíc obyvatel je málo, domnívají se zástupci Svazu pacientů České republiky.

Svaz nesouhlasí s názorem prezidenta České lékařské komory (ČLK) Davida Ratha, který je pro zásadní redukci sítě lékařských pohotovostí první pomoci a tvrdí, že jedna pohotovost v okrese stačí.

„Jedna taková lékařská pohotovost není dost ani v místech velké koncentrace obyvatel, tím méně pak v místech, kde takový počet obyvatel je rozptýlen na obtížně dostupném a velkém území,“ uvedl viceprezident svazu Josef Mrázek.

Zajišťování služby první pomoci přešlo od 1. ledna pod správu krajů. Někteří hejtmani usilují o spojení pohotovostí a záchranné služby.

ČLK navrhuje, aby se pohotovost přesunula do areálu každé nemocnice, nejlépe na ambulanci interního oddělení. S tím v podstatě souhlasí i Svaz pacientů.

„Jde ovšem o to, jaká část nároků na lékařskou pohotovostní službu by tím byla pokryta. Vidíme rozpor mezi tlakem na rušení a koncentrování nemocnic a narůstající potřebou lékařské pohotovostní služby,“ uvedl Mrázek.

Podle svazu by musela být síť pohotovostí při nemocnicích doplněna pohotovostními ordinacemi v některých vybraných místech.

Územní samospráva by měla odpovídat pouze za existenci sítě pohotovostních ordinací a umožnit její hospodárné provozování.

Celá síť pohotovostí by měla být financována prostřednictvím pojišťoven jednotně ve všech krajích, za použití centrálního, k tomu určeného fondu.

Svaz také kritizuje ministerstvo zdravotnictví, že ve věci pohotovostí nepodalo vlastní řešení. „Metodické pokyny ministerstva mají zásadní vady. Vyvolávají neochotu lékařů sloužit pohotovosti, protože ty nejsou pojímány jako řádná a

řádně placená ordinační doba,“ uvedl Mrázek.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?